Önümüzdeki hafta piyasaların odağında hangi konular olacak?

Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda Hazine tarafından düzenlenecek ihaleler ile iş gücü verileri takip edilecek; yurt dışında ise ECB faiz kararı ve ABD üretici fiyatları öne çıkıyor.

Önümüzdeki hafta piyasaların odağında hangi konular olacak?

Gelecek hafta (6 - 10 Eylül 2021) yurt içinde Hazine'nin düzenleyeceği ihaleler ve haftanın son günü açıklanacak olan iş gücü verileri izlenecek.

Yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öne çıkarken, ABD'den gelecek üretici fiyatları da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

6 Eylül Pazartesi

10.00 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayınlayacak. Raporda Cuma günü açıklanan enflasyon verileri değerlendirilecek.

14.30 - TCMB, Reel Efektif Döviz Kurunu açıklayacak. TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru ağustos ayında 61,31 düzeyindeydi.

Hazine, ayın ilk ihalesine 2 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ile katılacak. 6 ayda bir ödemeli tahvil ilk kez piyasaya sunulacak.

Avrupa piyasalarının açılışında Almanya'da gelecek olan fabrika siparişleri verisi izlenecek. Siparişler haziran ayında baz etkisiyle yıllık yüzde 26,2 artış kaydetti, aylık artış da yüzde 4,1 oldu.

Euro Bölgesi'nde yatırımcıların piyasaya güvenini gösteren Sentix Yatırımcı Güven Endeksi verisi gelecek. Sentix Endeksi ağustos ayında 22,2 puan olarak gerçekleşti.

ABD piyasaları "İşçi Günü" sebebiyle kapalı olacak.

Avrupa Birliği ekonomi ve maliye bakanlarının resmi olmayan video konferans toplantısı gerçekleştirilecek.

7 Eylül Salı

10.00 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak.

Hazine ihale programı çerçevesinde iki tahvili piyasaya sunacak. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ilk kez satışa çıkarken, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil yeniden ihraç edilecek.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin nakit gerçekleşme rakamlarını açıklayacak.

Türkiye - Mısır siyasi istişarelerinin ikinci turu Ankara’da yapılacak toplantıyla başlayacak. Toplantılar iki gün sürecek.

Günün erken saatlerinde Çin'den gelecek ticaret verileri izlenecek. Ülkede bir önceki ay ihracat yüzde 19,3, ithalat yüzde 28,2 artış gösterdi.

Erken saatlerde gelecek diğer önemli veri Avustralya Merkez Bankası (RBA) tarafından açıklanacak faiz kararı olacak. RBA, faiz oranını son 8 toplantısında yüzde 0,10 seviyesinde tuttu. Piyasalar RBA'nın bu toplantısında da faizde bir değişiklik beklemiyorlar.

Avrupa açılışıyla beraber önemli veriler takip edilecek. Almanya'dan sanayi üretimi piyasaların takip edeceği ilk veri olacak. Sanayi üretimi haziran ayında beklenmedik bir şekilde yüzde 1,3 gerilemişti.

Almanya'dan gelecek ikinci önemli veri ZEW Endeksi olacak. Bir önceki ay ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi 40,4, Cari Endeksi 29,3 düzeyinde gelmişti.

09.00 - İngiltere Halifax Konut Fiyat Endeksi de erken saatlerde gelecek bir başka veri olarak takvimde yer alıyor.

12.00 - Avrupa'nın en önemli verisi Euro Bölgesi final GSYH ve İstihdam rakamları olacak. Öncü verilerle GSYH dönemsel yüzde 2,0, yıllık yüzde 13,6 artış gösterdi.

İngiltere'de 4 ve 50 yıllık, ABD'de 3 yıllık tahvil ihaleleri düzenlenecek.

8 Eylül Çarşamba

10.00 - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklanacak.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borç çevirme oranları, ortalama vadesi ve maliyetine ilişkin verileri yayınlayacak. İş Borçlanmanın ortalama maliyeti yüzde 14,26, vadesi 53,6 ay düzeyinde bulunuyor.

02.50 - Erken saatlerde Asya piyasalarında Japonya'dan gelecek verilere odaklanılacak. Japonya'da final GSYH, cari işlemler dengesi, krediler, aynı saatte yayınlanacak. Öncü verilerle GSYH dönemsel yüzde 0,3, yıllık yüzde 1,3 arttı.

08.00 - Ekonomi Gözlemcileri Endeksleri açıklanacak.

Avrupa'da önemli bir veri bulunmazken, Almanya ve İngiltere 10 yıllık ihaleler düzenleyecekler.

ABD'de MBA mortgage endeksleri, JOLTS açılan iş, tüketici kredileri verileri açıklanacak.

21.00 - Fed faiz kararından iki hafta önce, FMOC üyelerine rehberlik etmesi için yayınlanan "Bej Kitap (Beige Book)" raporu açıklanacak.

21.10 - New York Fed Başkanı John Williams, ekonomik görünüm ve para politikası hakkında konuşacak.

Polonya ve Kanada merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar. Polonya'da faiz yüzde 0,10, Kanada'da yüzde 0,25 seviyesinde yer alıyor.

9 Eylül Perşembe

14.30 - Yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayınlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak takip edilecek.

Güne Çin'den gelecek önemli verilerle başlanacak. Çin'in tüketici ve üretici fiyatları piyasalar tarafından yakından izlenecek. Ülkede tüketici fiyatları temmuz ayında yıllık yüzde 1,0, üretici fiyatları ise yüzde 9,0 arttı.

09.00 - Almanya'da temmuz ayına ilişkin ticaret ve ödemeler dengesi rakamları izlenecek.

15.30 - Haftanın en önemli gündem maddelerinden olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı saat 14.45'de açıklanacak. Piyasalarda faiz için bir değişiklik beklentisi bulunmuyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, her zaman olduğu gibi Para Politikası Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyecek.

Günün diğer merkez bankası kararları sırasıyla Malezya, Özbekistan, Sırbistan ve Ukrayna'dan gelecek.

ABD'de işsizlik başvuruları, DoE petrol stokları verileri açıklanacak. Ayrıca 30 yıllık tahvil ihalesine de piyasalar yakından izleyecek.

Günün konuşma yapacak yetkilileri arasında Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkan Yardımcısı Guy Debelle, Kanada Merkez Bankası (BOC) Başkanı Tiff Macklem ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren yer alıyor.

53. ASEAN Ekonomi Bakanları Zirvesi, ABD ve Meksika Ekonomi Zirvesi, yurt dışındaki gündem maddeleri arasında bulunuyor.

10 Eylül Cuma

10.00 - TÜİK, temmuz ayına ilişkin işgücü verilerini açıklayacak.

10.00 - TÜİK'in açıklayacağı diğer veriler İnşaat Maliyet Endeksi ve Dış Ticaret Endeksleri olacak.

10.00 - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ikinci çeyrek döneme ilişkin verimlilik istatistiklerini yayınlayacak.

09.00 - Yurt dışı piyasalar haftanın son gününe İngiltere'den gelecek verilerle başlayacaklar. Sanayi üretimi, aylık GSYH, ticaret ve hizmet sektörü üretim verileri aynı anda yayınlanacak.

İngiltere verileriyle aynı saatte Almanya'dan final Tüketici Fiyat Endeksi verileri gelecek.

13.30 - Öğlen saatlerinde Rusya Merkez Bankası (CBR) faiz kararı takip edilecek.

15.30 - ABD'den de haftanın son günü önemli bir veriyle karşılanacak. Üretici fiyatları verisi piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Ülkede üretici fiyatları temmuz ayında aylık yüzde 1,0, yıllık yüzde 7,8 düşüş kaydetti.

ABD'de günün diğer verileri toptan stoklar ve Baker Hughes sondaj kule sayıları olacak.

Etiketler