Yavru Vatan’da pasaport krizi büyüyor

Rum kesiminin üye olduğu Avrupa Birliği ülkelerinin tanıdığı pasaportu Rumlara vermiş olduğu için Kıbrıs'ta bu konu da kriz yaşanıyor.

Yavru Vatan’da pasaport krizi büyüyor

Kıbrıs, Maraş bölgesinin açılmasının ardından şimdi de ‘'Pasaport krizi'' yaşıyor. Kıbrıs'ta iki farklı toplum ve iki farklı cumhuriyet olmasına karşın dünya Kıbrıs Cumhuriyeti olarak, Rum kesimini tanıyor. Rum kesiminin Avrupa Birliğine tam üyeliği de adada yeni sıkıntılar yarattı. AB ülkelerinin tanıdığı pasaportu Rum kesimi vermiş olduğu için, seyahat ve vize konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ön plana çıkıyor. KKTC pasaportunu ise yalnızca garantör ülkeler Türkiye ve İngiltere tanıyor. Rum kesimi, Kıbrıs'ta doğan veya anne ya da babası Kıbrıslı olanları vatandaşı sayıyor ve onlara AB'nin tanıdığı Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu veriyor. Halen KKTC'de yönetimde bulunan pek çok isim de Kıbrıs doğumlu olmaları sebebiyle bu pasaporta sahip bulunuyor. Fakat geçen günlerde, 1974'ten bu yana kapalı bulunan ‘'Hayalet Şehir'' Maraş'ın kısmen açılması ve askeri statüden çıkarılması, Rumları kızdırdı.

Rumlar, turizm açısından önemli bir bölge olan Mağusa yakınlarındaki Maraş'ta hak iddia ediyor ve kendilerine verilmesini istiyor. Türk tarafı ise vakıf malı olan Maraş topraklarının
KKTC'nin hakkı olduğunu savunuyor.

Etiketler