Paladyum, kahve ve alüminyum formunda rekor

Önde gelen paladyum üreticisi Nornickel, Rus grubun üretim kaybı tahminlerini düşürmesine rağmen, iki madeninde su baskını sorunları yaşıyor.

Paladyum, kahve ve alüminyum formunda rekor

Paladyum fiyatı Cuma günü, dünyanın en büyük üreticisi olan Rusya'daki madenlerdeki sorunlar nedeniyle 2,930,42 dolar / ons ile tüm zamanların en yüksek seviyesini oturdu.

TSİ saatiyle 15:40 civarında  paladyum, bir önceki Cuma kapanışta seans sonunda 2.861,87 dolardan işlem gördü.

Önde gelen paladyum üreticisi Nornickel, Rus grubun üretim kaybı tahminlerini düşürmesine rağmen, iki madeninde su baskını sorunları yaşıyor.

Commerzbank analisti Carsten Fritsch, "Otomobil talebinin güçlü olduğu dar bir pazar, fiyatların yüksek kalmasını sağlıyor" yorumunu yaptı.

Bununla birlikte, değerli bir metal olan paladyum, esas olarak otomotiv endüstrisi tarafından katalizör üretmek için kullanılmaktadır.

Bu nedenle talebi, dünya çapında giderek daha katı olan kirlilik önleme standartları ile artırılmaktadır.

Altın da hafta boyunca değer kazanarak Perşembe günü ons başına 1.797,93 dolara ulaştı ve Şubat sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Saxo Bank analisti Ole Hansen, yatırımcıların diğer para birimlerini kullanarak ucuza satın almalarına izin veren doların değerindeki düşüşe ek olarak, Çin ve Hindistan'ın fiziksel talebinin yüksek kaldığını söyledi.

İSTENİLEN ALÜMİNYUM

Üç yıldır ilk olarak Cuma günü Londra Metal Borsası'nda (LME) alüminyum fiyatı ton başına 2.389.00 dolar yükseldi.

ING analistleri Warren Patterson ve Wenyu Yao, "Daha zayıf bir dolar metaller için avantajlı olmaya devam ediyor ve alüminyumun başı çekiyor" dedi.

Yıla iyi başlayan dolar, diğer önemli para birimleri karşısında Nisan ayında yaklaşık yüzde 2,5 düşüş kaydetti.

YENİ ODAK KAHVE!

Kahve fiyatları, Brezilya'nın önde gelen üreticisinin yarıya inmesi beklenen teklifin etkisiyle, önceki haftaya paralel olarak bu hafta değer kazandı.

Price Group analisti Jack Scoville, "Brezilya üretimini etkileyen kuru hava korkusu devam ediyor" dedi.

Bu meteorolojik durumlara ek olarak, iki yıllık Arabica döngüsü de vardır, bu doğal bir fenomen, bir yıllık büyük çiçeklenme ile iyi üretkenlik ve bir yıl daha düşük verimle dönüşümlü olarak sonuçlanır.

Aynı zamanda, yatırımcılar, aşılama kampanyaları ilerledikçe ve ev dışı tüketim yerlerinin, özellikle Avrupa'da kademeli olarak yeniden açıldıkça talepte bir toparlanmaya güveniyorlar.

London Liffe'de, Temmuz ayında teslim edilecek bir ton robusta, bir önceki Cuma kapanışta 1.380 dolara karşı Cuma günü saat 15.50'de 1.411 dolar  değerindeydi.

Etiketler