Otomotiv üretimi azaldı! Otomobil üretimi ne zaman normale döner?

Artış gösteren otomobil fiyatlarından dolayı otomotiv üretimi giderek azalıyor. 2021 yılında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %0.3 oranında azaldı.

Otomotiv üretimi azaldı! Otomobil üretimi ne zaman normale döner?

Artış gösteren otomobil fiyatlarından dolayı otomotiv üretimi giderek azalıyor. 2021 yılında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %0.3 oranında azaldı. Bu dönemde ticari araç üretimi %14 seviyesinde artış gösterdi. Peki, otomobil üretimi ne zaman normale döner?

Otomotiv Sanayii Derneği tarafından Ocak ile Kasım 2021 döneminde üretim ve Pazar verileri açıklandı. Bu verileri incelediğimizde otomotiv üretiminin 2020 yılının 11 aylık dönemine göre %0.3 oranında azaldığı belirtildi. 1 milyon 144 bin 356 adet üretilen otomotiv üretiminin azalması bu alanda çalışma gösterenlerin kafasını kurcaladı. Bu dönemde otomotiv sanayisinin kullanım oranı da %64 olarak belirlendi. Ticari araç üretimi ise yılın ilk 11 aylık döneminde bir önceki yılın ilk 11 aylık dönemine göre %14 oranında artış gösterdi. Bu dönemde üretim grubuna bakacak olduğumuzda ağır ticari araç grubunda %41 ve hafif ticari araç grubunda %11 artış yaşandı.

Otomobil üretimi ne zaman normale döner?

Otomotiv üretimi

Otomotiv üretiminin giderek azalması ve ticari araç üretiminin de artış göstermesi otomobil alacak kişilerin otomobil üretimi ne zaman normale döner? Diye sormasına neden oldu. Otomobil üretiminin normal şartlara gelmesi demek araç fiyatlarının da düşüş göstermesi anlamına gelir. Şuan dolar kuru sürekli dalgalı ilerlediği için otomobil fiyatları da 3 kat hatta 4 kat daha artmıştır. Normal şartlarda 50 bin TL olan otomobiller şuanda 100 bin TL, 150 bin TL fiyatlarla satılmaktadır. Satıcılar araç satılamamasından, alıcılar da araç alamamasından oldukça şikayetçi.