Otomotiv sektörü yine beklenmedik bir durum ile karşı karşıya!

Yakın zamanda Irak ilinin Türkiye'ye yaptığı gaz akışını kesmesi ile fabrikalar durma noktasına kadar geldi. Bununla birlikte yakın zamanda elektrik kesintisinin yapılacağı açıklandı. Bu durumda otomotiv sektörünü etkiledi. İşte detaylar...

Otomotiv sektörü yine beklenmedik bir durum ile karşı karşıya!

Otomotiv sektörü uzmanı gazeteci Emre Özpeynirci, tüm otomotiv fabrikalarında bu hafta üretimin duracağını öne sürdü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgaza dayalı elektrik santrallerine gaz verilememesi kaynaklı olarak sanayi kuruluşlarına elektrik kısıtlaması yapılacağını duyuru yaptığından beri bazı tahminler öne sürüldü. Bu tahminlerden en dikkat çekeni ise Emre Özpeynirci’nin yaptığı otomobil fabrikalarının bu hafta üretimi durduracağını duyurarak bütün ilgiyi üzerine topladı. Kararın ardından, gazeteci Özpeynirci, “Durum çok kötü. Türkiye’deki tüm otomotiv fabrikaları bu hafta içerisinde açıklanan doğalgaz kaynaklı elektrik kesintileri ve devam eden tedarik problemleri nedeniyle üretimlerine ara vereceklermiş” ifadelerini kullanıp ekledi.

 “ Tedarik sanayi de ana sanayi ile eş zamanlı blok şekilde durabilir. Otomotiv ana ve yan sanayi eş zamanlı üretim duruşu için çalışıyor şu anda. Her şey çok karışık. Şehirler bazında üretim duruşlarında farklı tarihler ve uygulamalar var. Ama herkesin eş zamanlı durması daha mantıklı görünüyor. Otomotiv ana ve yan sanayi eş zamanlı üretim duruşu için çalışıyor şu anda. Herşey çok karışık. Şehirler bazında üretim duruşlarında farklı tarihler ve uygulamalar var. Ama herkesin eş zamanlı durması daha mantıklı görünüyor. Tüm sanayi yoğun bir şekilde çözüm için çalışıyor. Hükümet kanadından elektrik kesintilerini en azından 3’ten 2 güne indirmek için mücadele ediliyor.” İfadelerine yer verdi.

Otomotiv sektörü ne alemde?

Otomotiv sektörü her geçen gün daha fazla pahalı hale gelerek fiyatlarının iki katına kadar çıkmasını sağladı. Bununla birlikte yurt dışında birçok araba markası kurun her geçen gün artması nedeni ile Türkiye’ye olan ihracatını düşürdü. Bu durumda otomobil fiyatlarının her geçen gün artması ve oldukça fazla miktarda sıfır otomobil fiyatlarının neredeyse ulaşılamaz hale gelmesini sağladı.