Nomura haklı mı çıkıyor? Dolar neden yükseliyor?

Japonya merkezli yatırım bankası geçtiğimiz günlerde yayınladığı rapordu Türkiye'de erken seçim yapılabilmesi için bir süreç işlediği ve bu sebeple atılan adımlardan bahsetmişti. Nomura'nın iddiaları gerçek mi oluyor?

Nomura haklı mı çıkıyor? Dolar neden yükseliyor?

Nomura iddiaları nedir?

Nomura'ya göre Türkiye'de mevcut hükümet yaptırdığı anketlerde ciddi oy kaybetti. Devam eden sürecin daha kötüye gitmesi gibi sorunlarla karşılaşacağını ve daha fazla oy kaybedeceğini düşünmesi üzerine erken seçime gitmek istiyor. Fakat bu erken seçime gidiş sürecinde oy ortalamasını tekrar artırabilmek için bir plan dahilinde ilerleme kaydetmek zorunda.

Nomura'ya göre Türkiye'de erken seçim sürecinin 5 adımı

1) Mali paket / Asgari ücret artışı

2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi

3) Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri

4) Dış politika vakası

5) Olağanüstü hal ilanı

Dün açıklanan yeni asgari ücret fiyatlamaları ile birlikte Türkiye tarihinde görülmemiş bir zam alan işçiler şimdilik çok mutlu... Asgari ücretin 4250 TL olması ile birlikte Türkiye tarihinin son 20 yılında en yüksek zam oranı açıklanmış oldu ve net yüzde 50 değer kazanan asgari ücretin yine son 20 yılda dolar bazlı incelendiğinde en düşük seviyede olması Nomura'ya göre Türkiye'nin ne denli bir ekonomik buhran içinde olduğunu gösteriyor. 

İlk üç maddenin tamamen işlediğini gösteren tabloya göre 4 ve 5. maddelere geçiş için çok beklemeye gerek yok. Çünkü Nomura belgelerine göre Türkiye 2022 yılının ilk 6 ayında bir erken seçim sürecine gitmesi gerekiyor.

2023 yılında olağan seçim sürecine girecek olan Türkiye'nin erken seçime gitmesi demek 19 yıllık mevcut hükümet geçmişinde 3. kez erken seçime gidilmesi anlamına geliyor. 

Türkiye'de olağan üstü hal!

En son darbe girişimi döneminden sonra uzun bir süre olağanüstü hal ilan edilmiş ve Nomura anketlerinde dönemin mevcut hükümeti oy seviyelerini korumuş hatta üstün başarıları olarak görülmesi ile birlikte oy ortalaması artış bile göstermişti. 

Dolar neden yükseliyor?

Dolar dün açıklanan asgari ücret ile birlikte yükselişine hız kazandırmış durumda. Aynı gün içerisinde açıklanan ve ekonomiye direkt etkisi olan iki karar piyasalar tarafından negatif karşılanmış bunun doğrultusunda da son 2 günde dolar yüzde 15'den fazla değer kazandı.

Nedir bu kararlar?

1 - TCMB faiz kararı, dün açıklanan karara göre politika faizi yüzde 15'den yüzde 14 seviyesine kadar geri çekilmiş ve merkez yönetimin anlattıklarından yola çıkarak faizin enflasyonu tetiklediğiydi.

2 - Asgari ücret zammı, son 20 yılın en net artışı olarak kayıtlara geçerken dolar karşısında değeri son yılların en düşük değeriydi dünden bugüne artış gösteren ve yüzde 8 daha değer kazanan dolar karşısında gittikçe erimeye başlıyor.

Alım gücünün düştüğünü fark ettikten sonra olası enflasyon sorunlarının gittikçe artış göstermesi Nomura beklentileri arasında yer alıyor.

Etiketler