Nakdi kredi sayısı artışa geçti!

Nakdi kullanılan krediler ile alakalı 2022 yılı verileri açıklandı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi geçen yılın aynı dönemi ile alakalı tüm verileri açıkladı. Bir önceki yıla oranla kredi kullanımlarında her alanda artış söz konusu oldu.

Nakdi kredi sayısı artışa geçti!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi kullandırılan nakdi krediler ile alakalı 2022 verilerini açıkladı. Kuruluşlar tarafından kullanılan bu krediler ile alakalı Haziran ayı verileri belli oldu. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 60 artış gösterdi ve 6 trilyon 556 milyar TL seviyelerine kadar geldi. Türkiye bankalar birliği de konuyla alakalı resmi bir açıklama gerçekleştirdi.

Kullandırılan nakdi kredilerin 6.347 milyar TL’si bankalar, 101 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri tarafından 53 milyar TL si ise finansman şirketleri ve 55 milyar lirası ise Faktöring şirketleri tarafından kullanılmıştır. Tasfiye olunacak alacaklar ile alakalı da 2022 yılı haziran ayı itibarıyla 198 milyar seviyelerde gelmiştir. Tasfiye olunacak alacaklar ile alakalı detaylarda açıklandı. Bu miktarların 187 milyar lirası bankalara 7,6 milyar lirası finansal kiralama şirketlerini 2 milyar lirası ise Faktöring şirketlerini verilecektir.

Nakdi kredi sayısı artışa geçti!

Ticari krediler 5,3 trilyon TL oldu

Ticari krediler % 66 artış gösterdi. 5.183 milyar lira seviyelerine kadar geldi. Ticari krediler ile alakalı pay ise yüzde 81 düzeyinde ticari krediler içinde imalat Saray %31 ile en büyük paya sahip olarak dikkat çekiyor. Payı yüzde on ve üzerinde olan ana sektörlerin başında ise Toptan ve perakende ticaret geliyor. İnşaat sektörü de yine payı yüzde onun üzerinde ulaşan kategoriler arasında yer alıyor.

Bireysel krediler 1,2 trilyon TL’yi aştı

Banka dışı finansal kuruluşlar ve bankalar tarafından kullanılan kullandırılan krediler ile alakalı detaylar da belli oldu bireysel krediler toplamda %30 7 artış gösterdi ve 1.274 milyar TL oldu.

Bireysel kredilerin % 44'ünü ihtiyaç kredisi olması yüzde 27'sinde konut kredisi olması ve yüzde 22'sinde kredi kartları ve yüzde 6'sında taşıt kredisi olduğu açıklandı. Bireysel kredilerde ise tasfiye oranı Bir önceki yıla oranla artış gösterdi.

Etiketler