Musk Twitter'ı alamazsa, hangi zenginlerin satın alma gücü vardır?

Elon Musk, Twitter TWTR'yi satın almak için 43 milyar dolar teklif verdi. Tesla ve SpaceX CEO'su, 2022'nin büyük bölümünde sosyal medya devinden hisse satın aldı ve şimdi şirketin tamamını devralmak istediğini söylüyor.

Musk Twitter'ı alamazsa, hangi zenginlerin satın alma gücü vardır?

Musk, "Twitter'ın olağanüstü bir potansiyeli var" dedi. Twitter, Musk'ın "istenmeyen" teklifini "dikkatlice gözden geçireceğini" söylese de, en az iki varsayımı ortaya koyuyor: Kimin onu satın almak için yeterli parası olacak ve bunu gerçekten yapmakta kimin menfaati olabilir?

Musk, 273 milyar dolarlık net değeriyle açık ara dünyanın en zengin insanı ve Twitter'dan bir satın alma için 43 milyar dolar harcaması, tek başına gidip nakit ödese bile servetine aşırı zarar vermez. Örneğin, değerlemeyi baltalamadan Tesla TSLA holdinglerinden likidite elde edebilir.

Musk'ın teklifi de Perşembe sabahı itibariyle Twitter'ın 36.71 milyar dolarlık piyasa değerinden çok daha yüksek (ancak Cowen analisti John Blackledge'in önerdiği gibi, yönetim kurulunun güven görevi açısından bakıldığında zor bir zaman geçireceği kadar zengin bir teklif değil).

Forbes'in milyarderler listesini kullanan 29 kişi, Musk'ın Twitter'ı satın almak için yaptığı 43 milyar dolarlık teklifle eşleşecek veya onu geçecek bir servete sahip. Bu isimler arasında Amazon'un

AMZN'si gibi endüstrinin devleri yer alıyor.

-2.45%

Jeff Bezos ve Nike,

+5.33%

Kurucusu Phil Knight'ın yanı sıra Mike Bloomberg, Mark Zuckerberg ve MacKenzie Scott.

Açıkçası, bu isimler sadece teorik olarak, Forbes tablosundaki servetleriyle, Musk'ın değerine yakın bir fiyattan Twitter'ı satın alabilecek durumda olanlardandır ve hiçbir şekilde, herhangi birinin şirkete sahip olmakla çıkarları olmadığı sonucuna varılmamalıdır.

Listedeki Musk'ın teklifiyle eşleşebilecek 29 milyarder arasında birçok teknoloji patronu da Microsoft.

MSFT'si,

-2.21%

Oracle'ın ORCL'si Bill Gates,

+0.03%

Larry Ellison ve Google'ın

GOOG',

-2.02%

Sergey Brin'in hepsinin teknik geçmişi ve şirketi satın alacak parası var. Listedeki diğerleri, Louis Vuitton ve Sephora markalarını içeren geniş moda odaklı imparatorluğu olan Bernard Arnault gibi, teoride bir Twitter, teknoloji endüstrisindeki deneyim ve ilgiyi de karşılayabilir.

Peki, bu uygun alıcılar arasında varsayımsal olarak en fazla ilgiyi kim çekebilir?

Jeff Bezos bariz bir seçim. 181 milyar dolarlık bir servetle bunu karşılayabilir ve 2013'te Washington Post'u satın almasının kanıtladığı gibi, medya mülklerine sahip olmaya şimdiden ilgi gösterdi.

Eski Demokrat başkan adayı ve New York eski belediye başkanı Michael Bloomberg de tasarıya uyuyor. Bloomberg'in net değeri 82 milyar doları aşıyor ve 1981'de finansal bilgi ve medya şirketi Bloomberg LP'nin kurucusu olarak ünlü olarak medya mülklerine de güçlü bir ilgisi var.

Musk Twitter'ı alamazsa, hangi zenginlerin satın alma gücü vardır? - Resim : 1

Bu alıştırma için radarda görünmeyen bir isim Zhang Yiming olabilir. Sosyal medya platformu TikTok'un sahibi ByteDance'in kurucu ortağı olan Yiming, 49.5 milyar dolarlık net servetiyle Çin'in en zengin insanlarından biri.

Bu milyarderlerden bazılarının varsayımsal teklifleri muhtemelen düzenleyici endişeleri artıracaktır. Örneğin, Zuckerberg'den veya Google kurucularından herhangi birinden herhangi bir devralma planı, tekelci davranış endişelerine yol açabilir.

Twitter'ın herhangi bir devralmaya açık olup olmayacağı şu anda belli değil. Twitter'ın Perşembe öğleden sonra Musk'ın şirket için teklifini görüşmek üzere çalışanlarla kapsamlı bir toplantı düzenlediği bildiriliyor.

Jefferies Equity Araştırma Analisti Brent Thill, Twitter'ı satın almak isteyen kişinin bir şahıs değil bir şirket olabileceğini belirtti. Thill adlı bulut tabanlı yazılım şirketi Salesforce.

CRM,

-2.82%

Microsoft'un LinkedIn ile son başarısını gerekçe göstererek olasılıklar olarak Microsoft.

Thill, bunun gerçekten Musk'ın Twitter için “en iyi ve son” teklifi olduğuna da şüpheyle bakıyordu.

Etiketler
Yorumlar