Morgan Stanley'nin TCMB'den Faiz Beklentisi Belli Oldu!

Morgan Stanley gibi yabancı yatırım kuruluşları, bankalar ve finans şirketleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile ilgili tahminlerini Ekim ayı için paylaşmaya devam ediyor. Morgan Stanley, TCMB'nin Ekim ayına ilişkin beklentilerini açıkladı.

Morgan Stanley'nin TCMB'den Faiz Beklentisi Belli Oldu!

Yurt içi piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 26 Ekim'de alacağı faiz kararını büyük bir merakla bekliyor. ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley ise TCMB'nin politika faizini artıracağı tahminlerini açıkladı.

Morgan Stanley'nin TCMB Beklentisi

Morgan Stanley, TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'dan yüzde 35'e yükselteceğini tahmin ediyor. Ayrıca, raporlarında Kasım ayında Türkiye'de faiz oranının yüzde 37,50 düzeyine çıkacağını öngörüyorlar. TCMB'nin kısa vadeli hedeflerinde yukarı yönlü güncelleme yapacağına dikkat çekiliyor.

Enflasyon ve Orta Vadeli Program Tahminleri

Morgan Stanley, 2 Kasım'da kamuoyu ile paylaşılacak olan Enflasyon Raporu'na atıfta bulunuyor. Ayrıca, Eylül ayında yayımlanan Orta Vadeli Program'da 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 veya daha yüksek olduğuna işaret ediyorlar. Banka, yıl sonu için yüzde 67,1 olan enflasyon beklentisine dikkat çekerek TCMB'nin bu tahminini artırmasını beklediğini belirtiyor.

Faiz Artırımları ve İlerleyen Dönem Beklentileri

Morgan Stanley, TCMB'nin Kasım sonrası faiz artırımlarına bir süre ara verebileceğini ifade ediyor. 2024 yılında ise ilk artışın Nisan'da 250 baz puan şeklinde gerçekleşebileceğini öngörüyor. Ayrıca, Türkiye'de finansal piyasa koşullarının sıkı olduğu bir ortamda yıllık enflasyonun 2024 sonunda yüzde 42,5'e düşebileceğini açıklıyor.

Diğer Yatırım Kuruluşlarının Faiz Beklentileri

Morgan Stanley'nin yanı sıra Almanya'dan Deutsche Bank da politika faizinin 500 baz puan artırılacağını öngörmüştü. TCMB, Eylül'deki son toplantısında faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti.

Etiketler