Moody's, pandemi dönemi desteklerinin geri çekilmesini değerlendirdi

Moody's tarafından hazırlanan rapora göre, hükümetlerin salgın dönemi desteklerini geri çekmeleri kredi notlarına sınırlı derecede etki edecek.

Moody's, pandemi dönemi desteklerinin geri çekilmesini değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından hazırlanan rapora göre, hükümetlerin salgın dönemi desteklerini geri çekmeleri kredi notlarına sınırlı derecede etki edecek.

Kuruluşun değerlendirmesinde hükümetlerin salgın döneminin etkilerini hafifletmek için hane halkı, işletmeler ve finansal piyasalar için destek adımları attıkları hatırlatıldı. Bu adımların ekonomik toparlanmayla geri çekilmesinin kademeli olarak gerçekleşmesinin beklendiği aktarıldı.

Raporda, ülkeden ülkeye farklılıklar gösteren hükümetlerin salgın adımlarının oldukça etkili olduğuna vurgu yapıldı. Hükümetlerin bütçe açıkları ve borçlanma tahminlerinin de kademeli olarak toparlanmasının öngörüldüğü belirtildi.

Moody's, G20'de bulunan gelişen ülkelerin yüzde 70 aşılanma oranlarına 2022 ortası ile sonu arasında ulaşacaklarını tahmin etti.

Değerlendirmede ayrıca gelişen ülkelerin küresel finansal şartlarda sıkılaşma bağlantılı risklerle de karşı karşıya olacağı aktarıldı ve şu ifadelere yer verildi:

''Brezilya ve Rusya gibi yükselen enflasyon baskılarıyla karşı karşıya olan ülkelerle Türkiye gibi yabancı sermaye çekmesi gereken ülkeler, faiz yükselterek enflasyonu kontrol etmek ve sermaye çekmek gibi zorlu tercihler ile karşılaşacaklar. Nitekim bu kararlar aynı zamanda ülke için finansal koşullarda sıkılaşma anlamı taşır.''

Etiketler