Mobil ödeme nedir? Mobil ödeme türleri

Mobil ödeme araçları giderek yaygınlaşarak artmaya devam ediyor. Bu raporumuzda sizler için mobil ödeme nedir ve mobil ödeme türlerinden bahsedeceğiz.

Mobil ödeme nedir? Mobil ödeme türleri

Son Yıllarda Hayatımıza Giren Mobil Ödeme nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle küreselleşen dünyada anlık tüketim ihtiyaçlarının değişmesi gibi tüketim teknikleri de bir hayli değişkenlik göstermeye devam ediyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle değişen bir başka unsur ise hızın tanımı oldu. E-ticaret ve internetin kullanım alanları büyümeye devam ederken artık mobil cihazlardan da birçok işlem yapılır hale geldi. Bunların en başında ise mobil ödeme yöntemi gösteriliyor. Gelişen teknolojinin, değişen tüketim olanaklarının ve hızın bir araya sunduğu mobil ödeme nedir? Mobil ödeme nasıl yapılır?

Takvimler 2022 yılına çevrilmeyi beklerken gelişen teknoloji önderliğinde ilerleme kaydeden mobil cihazların her geçen gün bizlere kattığı yenilikler, kişisel hayatlarımızı da doğrudan etkilemeye devam ediyor. Küreselleşen ve anlık tüketimin zirveye çıktığı yeni dünya düzeninde alışkanlıklarımız ve yenilikler karşısındaki adaptasyon sürelerimiz de teknolojiyle aynı oranda hız kazanıyor. Son yılların en çok konuşulan adımı ise gelişen mobil cihazlar önderliğinde mobil ödeme olarak dikkat çekiyor. Mobil ödemenin en basit anlamda tanımı ise mobil cihazlarımızda kullandığımız hatlar üzerinden yani veri sağlayıcıları aracılığıyla yapılan harcamalar olarak gösteriliyor.

Mobil ödeme ile yapılan harcamaların kişisel telefon faturalarına yansımasıyla kredi kartı ve nakit para kullanım oranlarının değişkenlik göstermesi her geçen gün anlam kazanan hız kavramının önemine bir kez daha parmak basıyor. Mobil ödeme yöntemini aktif olarak kullanabilmek için tercih edilen operatör aracılığıyla devreye sokmak ise yeterli oluyor. Genellikle mobil ödeme yüksek meblağlardaki harcamalar yerine anlık tüketime tanık olunan küçük ve seri harcamalarda daha aktif kullanılıyor. İster alışveriş, ister fatura ödemesi olsun mobil ödemeler hayatımıza son zamanlarda giren en önemli harcama aracı olarak işlevini artırıyor. "Mobil Ödeme" kullanım kolaylığı ve hızı nedeniyle her geçen gün hayatımızda daha aktif bir rol almaya devam ediyor.

Bir bakıma telefonun kredi kartı olarak kullanılması olarak gösterilen mobil ödeme, anlık tüketimi kolaylaştırarak tüketiciye hızlı bir ödeme imkanı sunar. Tercih edilen ve kullanılan operatör aracılığıyla yapılan ödeme işlemleri bir bakıma kredi kartı ekstreleriyle uğraşma dönemini sona erdirir. Mobil ödeme ile yapılan harcamalar kişinin belirlediği ya da operatörüyle anlaşmış olduğu tarihlerde GSM faturasına yansıtılarak fatura üzerinden ödenir. Özet olarak mobil ödeme, harcamaların telefon faturası üzerinden yapılmasını sağlayan kullanışlı ve hızlı bir ödeme yöntemidir.

Ülkemizde Mobil Ödeme Nasıl Aktif Edilir, Nasıl İptal Edilir?

Mobil ödeme uygulamasına geçmek ise ödemenin yapılışı gibi bir o kadar kolaydır. Kullanılan operatör aracılığıyla onaylanan mobil ödeme sisteminde, ödeme yapılacak an numaranıza gelen SMS ile dilediğiniz harcamaya onay vererek mobil ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Mobil ödeme hız ve tutarlılık açısında sadece numaranızı kullanarak ödeme yapabileceğiniz pratik bir ödeme sistemidir. Mobil ödeme yönteminden vazgeçmek ise yine kullanılan operatör yani GSM şirketleri üzerinden kullanım onayınızı iptal ederek gerçekleştirilebilir. GSM şirketlerinin kullanıma açık mobil uygulamaları, bu işlemin kolay bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanır.

mobil ödeme

Farklılık Gösteren Mobil Ödeme Türleri

Ülkemizde çoğunlukla tercih edilen GSM faturasının kullanımı dışında dünya genelinde farklı mobil ödeme sistemleri de mevcuttur. Teknolojinin gelişmesiyle sınırlarını sadece elektronik cihazlarla belirlemeyen dev şirketler, uygulamaya koydukları mobil cüzdanlarla da mobil ödeme yöntemine olanak tanır. Birçok büyük şirketin kullanıma sunduğu "Mobile Wallet" kavramı yani mobil cüzdan tanımı dünya genelinde aktif olarak kullanılmaya devam ediyor. Mobil cüzdanların ötesinde ise bir başka ödeme opsiyonu olarak NFC modeli kullanılıyor. Telefonlara tanımlı kartların veyahut cüzdanların telefon aracılığıyla okutulması da farklı bir mobil ödeme yöntemini bizlere sunuyor.