Unicredit, TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor

Unicredit, TCMB'nin faiz indirimlerine devam ederek 2022 yılının başlarında politika faizini yüzde 12'ye çekeceğini tahmin ediyor.

Unicredit, TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor

Unicredit, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimlerine devam ederek 2022 yılının başlarında politika faizini yüzde 12'ye çekeceğini tahmin ediyor.

Unicredit tarafından yayınlanan bir araştırma raporunda önümüzdeki hafta TCMB'nin 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını beklediklerini, önümüzdeki yılın başlarında ise politika faizinin yüzde 12'ye kadar düşürülmesini beklediklerini aktardı. 

Kasım ayında TCMB'nin faiz indirimi için çok az bir alan kaldığına işaret etmesine karşın ekonomik aktiviteye destek vermek için ek faiz indirimleri yapmasını öngördüklerini bildiren Unicredit ekonomistleri, bu beklentileri döviz piyasasına yapılan son müdahalelerin de etkilediğini belirtti. 

Barclays: TCMB faizi 300 baz puan daha indirebilir

Barclays: TCMB faizi 300 baz puan daha indirebilir

Barclays ekonomistleri tarafından yayınlanan bir araştırma raporunda Türkiye'nin 2018 yılına göre kur şoklarına karşı daha hazırlıklı olduğunu ancak o zamandan bu yana bütün metriklerin de iyileşme kaydetmediğini kaydetti.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda keskin bir şekilde yüzde 30'a çıkacağını düşünen ekonomistler, dolarizasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerini de ekledi. Dolar/TL paritesinin 2021 yılının sonunda 14,50 olacağını öngören Barclays, 2022 yılının ortası itibarıyla dolar kurunun 16'ya ulaşacağını düşünüyorlar. 

Aralık ayındaki TCMB toplantısında 200 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını beklediklerini aktaran banka, ocak ayında 100 baz puanlık bir indirimin daha olmasını bekliyor. Barclays, TCMB'nin düşük faiz söyleminin tam olarak hangi rakama işaret ettiğinin de belirsiz olduğunu ancak tüm planlanan faiz indirimlerini önümüzdeki iki toplantıda gerçekleştireceğini kaydetti.

Credit Suisse'in TCMB raporu

Credit Suisse'in TCMB raporu

Credit Suisse analistleri TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında 16 Aralık tarihinde faiz indirimi olmama ihtimalinin arttığını söylediğini aktardı.

Raporda, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman'ın Para Politikası Kurulunun faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine ilişkin kararını 16 Aralık tarihinde vereceğini söylediği ancak Başkan Kavcıoğlu'nun araya girerek, ''16 Aralık'taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı.'' dediği aktarıldı.

TCMB'den döviz kuruna bir müdahale daha 

TCMB, döviz piyasasına satış yönünde bir kez daha müdahalede bulundu.

Geçtiğimiz hafta iki defa satış yönünde döviz piyasasına doğrudan müdahale eden Merkez Bankası, bugün bir kere daha aynı yönde müdahalede bulundu.

TMCB müdahaleyi, ''Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.'' açıklaması ile bildirdi. Merkez Bankası bu müdahaleye 13,90 TL'nin üzerinden başladı.

Dolar kuru ne kadar oldu?

Dolar şu an kaç TL?

Dolar/TL kurunun 13,95'i görmesinin ardından Banka'dan doğrudan satım yönünde müdahale geldi, dolar 13,75'e kadar geriledi. 

Dolar/TL kuru bugün en yüksek 13,95'i görmesinden sonra TCMB'den müdahale geldi ve dolar 13,75'e kadar geriledi. Dolar/TL paritesi şu anda 13,91 civarından işlem görüyor.

Etiketler