Merkez Bankası faizleri düşürüyor ama faiz giderleri neden artıyor?

Hazine ve Maliyet Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2021 yılı bütçe uygulama sonuçları açıklandı. Açıklanan verilere bakıldığında faizlerin düşüş göstermesinin Merkez Bankasının faiz giderlerine çokta etki edilmediği görüldü.

Merkez Bankası faizleri düşürüyor ama faiz giderleri neden artıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan, geçtiğimiz senenin Aralık ayı Ocak ayı arasındaki dönemi kapsayacak şekilde bütçe uygulama verilerinin sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Açıklanan verilerin ışığında, Merkez Bankası ve merkezi yönetimin gider açıkları, geçtiğimiz sene yüzde 9,7 arttı ve 192 milyar 244 milyon lira seviyesine kadar yükselerek kamu oyuna sunuldu.

Açıklanan borç miktarındaki artışta en büyük payı olan durumlardan biri ise Merkez Bankasının ve merkezi yönetimin faiz geri ödeme giderleri olarak karşılarına çıkması okuyucuları bir hayli şaşırtmış gibi duruyor. 

Faiz indirimi sloganları ile birlikte, ''Bu milleti faize ezdirmeyeceğiz'' sloganlarının artış gösterdiği bir yarı yıl geçirilmesinin ardından faiz giderlerinin yüzde 40 seviyesinde artış göstermesi akıllarda ciddi soru işaretlerine yol açmış gibi duruyor. Faiz indirimleri ile ilgili en büyük beklenti geçtiğimiz yılda gider olarak görülen faizin bu yıl karşımıza daha düşük seviyede bir yük yaratmasıydı. 

Türkiye'nin Faiz Gideri Ne Kadar?

Türkiye'nin faiz giderlerine dair net rakam sadece geçtiğimiz yılla birlikte 180.8 milyar lira seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Faiz giderlerinin ne kadar artış gösterdiğini şöyle gösterelim, geçtiğimiz Aralık ayının referans alındığı bir grafikte bir önceki yılın aynı dönemine nazaran yüzde 83,2 artışla 8 milyar 960 milyon lira seviyesine kadar yükseliş gösterdi. 2021 yılında ise faiz giderleri yine artış göstermiş ve yüzde 35 seviyesinde bir artış göstererek 180 milyar 852 milyon lira seviyesinde gerçekleşmişti.

Etiketler