Esnaf, çektiği kredilerle rafları dolduruyor

Esnaf, yüksek enflasyon nedeniyle sermayesinin bittiğini açıkladı. Satılan ürünün daha sonrasında fiyat artışı yüzünden yerine yenisini koyamayan esnaf, kredi çektiğini vurguladı.

Esnaf, çektiği kredilerle rafları dolduruyor

Son dönemde esnafın yoğun bir şekilde kredi başvurusunda bulunduğunu açıklayan Eskişehir Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, esnafın boş olan raflarını çektiği krediyle doldurduğunu belirtti.

Esnafın mal ve hizmetlerini tekrar hareketlenmesini sağlamak için kredi başvurusunda yoğun bir şekilde talep olduğunu belirten Birsen, esnaf kefalet kooperatiflerinde uygulamada olan 275 bin liralık kredi limitinin de 375 bin liraya çıkarttığını açıkladı. Ardından söz konusu limitin yeterli olmadığını ve 500 bin lira olarak güncellenmesi talebinde bulundu.

Limit artırma talebi

Eskişehir Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen,  “İpoteklerimizin de güncellenmesiyle 500 bin lirayı rahatlıkla kullanabilecek düzeydeyiz. Bu miktarın bir an önce 500 bin liraya çıkarılması hususunda hükümetimizle, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, tüm ülkedeki Kredi Kefalet Kooperatifinin bağlı bulunduğu Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Esnaf, çektiği kredilerle rafları dolduruyor - Resim : 1

'Sattığımız ürünün yerine yenisi koyamıyoruz'

Kredi başvurularındaki yoğunluğunun sebebi, elindeki sattıkları malın fiyatının artmasından kaynaklı olduğunu belirten Birsen, “25 liraya sattığımız ürünü 50 liraya rafımıza koyamıyoruz. Bu, piyasadaki fiyat istikrarsızlığından kaynaklanıyor.” dikkat çeken açıklamasıyla sözlerine devam ederken, “Daha önce 100 bin lira sermayeyle çalışırken, şu anda 200 bin lira sermayeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Yüksek enflasyon sebebiyle sermayeler tükendi

Sermayelerinin tükenmesiyle boşalan raflarını yeniden doldurması için başvurduğu kredilerle ayakta durmamaya çalışan esnaf için açıklamada bulunan Birsen, “Sermayelerimiz yetersiz duruma düştüğünden krediyle bu sermayelerimizi ve boşalan raflarımızı doldurmaya çalışıyoruz. Sermayelerimiz enflasyona ezildi diyebiliriz. Ürün eksikliğimizi tamamlayabilmek ve müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için de her durumu değerlendirmek zorundayız. Raflarımızı dolduracağız, tekrar satacağız, üretmeye devam edeceğiz. Bunun içinden bu şekilde çıkabileceğiz.” dedi.

Satılan ürünlerinin yerine kredi çekmeden rahatça temin etmek isteyen esnaf zor günlerde destek görmek isterken, sermayelerinin tükendiğini ve zor şartlar altında olduklarını vurguluyor. Esnaf biraz da olsa ekonominin rahatlaması ve işlerinin tekrardan canlanması için yeterli desteği alabileceğini yönünde.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler