Kur korumalı mevduat hesabı projesinde yeni uygulama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık’ta duyurulan ve kamu bankalarının 21 Aralık’tan itibaren uygulamaya başladığı kur korumalı TL vadeli hesaplara ilgi artıyor. Bu ilgi ile birlikte yeni adımlar atılıyor. Detaylar haberimizde...

Kur korumalı mevduat hesabı projesinde yeni uygulama

Üç haftadır uygulanan, 370 bin kişinin 136 milyar lira yatırdığı “Kur korumalı veya altın korumalı TL mevduat hesabı" artık bankaya gitmeden açılabiliyor. Bankalar, yeni bir yazılım geliştirerek vatandaşların internet şubesinden veya mobil şubeden de hesap açmasını mümkün kıldı.

Mobil Şube İle Artık Çok Kolay

Birçok banka, geliştirdiği yazılımlar sayesinde internet şubesinden ya da mobil şubeden hesap açma imkanı sağlamaktadır. Katılım bankaları Albaraka Türk ve Kuveyt Türk ile Halkbank ve TEB, mobil ve internet şubelerinden para koruma hesabı açan ilk bankalar oldu. Cep telefonunuzdan, hafta içi mesai saatleri içerisinde döviz korumalı TL mevduat hesabı açabilirsiniz. Çoğu banka, 10:00 ile 16:30 saatleri arasında döviz korumalı hesap açma işlemlerini yapıyor. Bu saatler, mobil veya internet şubelerinden hesap açılışı için de geçerlidir.

Mobil Uygulama Kur Koruma İle Karşılıyor

Başlangıçta hizmeti sunmakta tereddüt eden bankalar, şimdi kur korumalı hesaplar açmak isteyen müşterileri çekmek için birbirleriyle rekabet ediyor. Bankanın mobil uygulamasına girdiğinizde karşınıza ilk olarak döviz korumalı TL mevduat hesabına giriş geliyor. Ayrıca, ilgili hesap türü aracılığıyla mevduat çekmeye çalışan bankaların önemli bir yüzdesinin hala şubeye gitmeyi zorunlu kıldığını belirtmekte fayda var.

Yurt Dışında Çalışanlar Da Açabilir

Kimlerin kur korumalı hesap açabileceği Merkez Bankası tarafından listelenirken, "yurt içinde yerleşik gerçek kişiler" ve "Yurt içinde yerleşik tüzel kişiler" nitelikleri vurgulanarak ilke belirlenir. "Yurt içinde yerleşik gerçek kişiler" terimi, yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil meslek erbabı Türk vatandaşları da dahil olmak üzere, Türkiye'de yasal bir ikamet yeri bulunan tüm gerçek kişileri ifade eder. "Yurt içinde yerleşik tüzel kişiler" ise, Türkiye'de yasal ikametgahı (ikamet yeri) bulunan tüzel kişileri, yani bankalar ve Merkez Bankası tarafından belirlenen finansal kuruluşlar hariç dışındaki şirketleri kapsar.

Gerçek kişiler 3, 6 ve 12 ay vadeli hesap açabilir. Şirketler ise 6 ve 12 ay vadeli kur korumalı TL mevduat hesabı açabilir.