Küçük esnafın elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor!

Elektrik faturalarına yüksek oranlarda tekrarlı zam gelmesi, finansal istikrarını sağlamada güçlük çeken kişileri daha çok etkiliyor. Özellikle küçük esnafı etkileyen yüksek zamlar, emekçilerin her geçen gün daha fazla zorlanmasına neden oluyor.

Küçük esnafın elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor!

Elektrik faturalarına yüksek oranlarda tekrarlı zam gelmesi, finansal istikrarını sağlamada güçlük çeken kişileri daha çok etkiliyor. Özellikle küçük esnafı etkileyen yüksek zamlar, emekçilerin her geçen gün daha fazla zorlanmasına neden oluyor. Bugün ortaya atılan yeni bir iddia ise küçük esnafın yüzünü güldüreceğe benziyor. 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in aktardığına göre, "Özel Esnaf Tarifesi" yolda. İşte konuya ilişkin detaylar....

Küçük esnafın elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor! - Resim : 1

"Özel Esnaf Tarifesi" İçin Çalışmalara Başlandı

Yeni tarifenin ciroya göre mi, tüketilen elektriğe göre mi belirleneceği henüz belli değil.

 Elektrikte, ticarethane ve konut tarifesine ek olarak yeni bir kalem daha ekleneceğe benziyor. Küçük esnafın talepleri doğrultusunda bir süre önce gündeme taşınan "Elektrikte Özel Esnaf Tarifesi" için çalışmalara başlandı.

Murat Çiçek'in verdiği bilgilere göre, küçük esnafın elektrik faturası yapılandırmalarına yeni bir düzenleme yapılacak. Gerçekleştirilecek olan düzenleme, henüz yapılandırılma aşamasında olduğu için ise ayrıntıları belli değil.

Getirilecek olan düzenlemenin, sadece esnaf ve sanatkarlar odasına bağlı esnaflar için mi geçerli olacağı netleşmeyen detaylar arasında.

Faturadaki düşüş; meskenlerde olduğu gibi kademeli bir tarifeyle veya 'konut' ile 'ticarethane' arasındaki ara bir tarife oluşturularak sağlanacak.

 Elektrik fatura tutarlarının belirlenmesi için hali hazırda kullandığımız uygulamada, elektrik tarifesinde 'mesken' ve 'ticarethane' ayrımı yapılmakta. Her iki kesim için de farklı fiyat tarifeleri uygulanıyor.

Ayrıca mesken tarifesinin geçerli olduğu konutların elektrik tüketimleri "Az tüketenden az, çok tüketenden çok" esasına göre yapılandırıldı. Geçtiğimiz günlerde ise 2 kademeli tarife olarak hayatımıza girdi.

Küçük esnafın ise şu an 'ticarethane' tarifesinden faturalarını ödemesi, finansal açıdan zorlayıcı bir tablo oluşturuyor. Şayet yeni paket hayata geçirilir ise esnafın ödeyeceği elektrik faturası, sanayi tarifesine göre düşecek.

Kademeli Tarifenin Ayrıntıları Neydi?

Hayata geçirilen yeni sistemle, 210 KWh elektrik tüketen bir konutun faturası bir önceki önceki tarifeye göre 41 lira düşmüştü.

 Elektrik tüketimlerinin fiyatlandırılmasında kullanılan mevcut kademeli tarifede sınır, son düzenleme ile birlikte 150 kWh'dan 210 kWh'ye çıkarılmıştı. 210 KWh'ya kadar kadar olan tüketimler, kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL'den hesaplanırken; 210 KWh'ın üzerindeki her kilovatsaat tüketim ise 2,06 TL'den faturalandırılmaya başlandı.

BirBorsa / Ayşete Yavaş

Etiketler
Yorumlar