Küba, yakında kripto para ile ödemelere izin verecek

ABD'nin uyguladığı ambargo sebebiyle oluşan sosyoekonomik sıkıntıları gerekçe gösteren Küba hükümeti, kripto parayla ödemelere izin vermeye hazırlanıyor.

Küba, yakında kripto para ile ödemelere izin verecek

Küba hükümeti ödemelerde kripto para kullanımına yakın zamanda izin vermeye hazırlanıyor. Nedeni olarak ise sosyoekonomik sebepler gösteriliyor. Esasında, ABD'nin uyguladığı ambargo yüzünden Kübra hükümeti buna mecbur kalıyor da denebilir.

ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde ülkeye uygulanan ambargo kuralları sebebiyle pek çok Kübalı, özellikle ABD Doları ile para göndermekte büyük zorluk yaşıyor. Sonuç olarak kripto para birimleri, anonim olmaları sebebiyle özgürce para göndermek ve almak için tercih edilen seçenek olarak Kübalılar arasında çok popüler bir hale geldi.

Ülkedeki kripto para faaliyetleri sonrasında Küba Merkez Bankası, Perşembe günü açıkladığı kararla, Bitcoin ve kripto para ödemelerini tanıyacağını ve düzenleyeceğini açıkladı. Banka, kripto ödemelerini düzenlemek için kurallar ve yetki alanı içinde faaliyette bulunan sanal varlık hizmet sağlayıcılarına nasıl lisans verileceğini belirleyecek.

Küba hükümeti, karara göre 'sosyoekonomik çıkarlar sebebiyle' kripto para birimlerinin kullanımını kabul ediyor. Öte yandan, ülkedeki kripto ödemelerinin kontrol edilmesini ve yasa dışı faaliyetler teşkil etmemesini sağlamak için güvenlik önlemleri alacaklar.

2020 yılının kasım ayında ABD hükümeti tarafından ülkeye uygulanan yaptırımın ardından Western Union gibi ödeme platformlarının Küba'da yerleşik olan kişilerle işlemlerine son verilmişti. Ambargo, dolaylı olarak ülkede kripto para biriminin çok büyük bir ilgi görmesine ve benimsenmesine teşvik etti.

Bitcoin ve Ethereum, o zamanlar ülkede düzenlenmemiş olmasına rağmen en çok işlem gören dijital para birimleriydi. Hükümetin bunu tanımaya ve düzenlemeye hazır olduğu dikkate alındığında, Küba'daki kripto para sahipliği ve kripto ödeme oranlarının artmasıyla yüksek ihtimal olarak görülüyor.

Kripto piyasalarını benimseme, dünya genelinde özellikle Latin Amerika, Afrika ve Asya ülkelerinde önemli derecede çoğaldı. Son dönemlerde Vietnam en yüksek küresel kripto para sahipliğinin olduğu ülke olarak öne çıkıyor. Vietnam'ı da Hindistan ve Pakistan takip ediyor.

Etiketler