Kripto stake nedir? Ne işe yarar?

Kripto paraların son gözde olaylarından ''stake etmek'' nedir? Nasıl yapılır?

Kripto stake nedir? Ne işe yarar?

Stake için temel olarak madencilik işlemlerinin daha az işlem gerektiren bir seçeneği olarak düşünülebilir. Blockchain ağlarının güvenliğini ve operasyonlarına destek vermek amacıyla dijital para fonlarını bir kripto cüzdanında sözleşme karşılığı tutmaya denir. 

Kısaca staking işlemi karşılığında ödül kazanmak şartı ile kripto paraları kilitlemeyi amaçlar.

Genellikle dijital paralar Trust Wallet vb. gibi bir kripto cüzdandan direk stake işlemine başlanabilir. Öte yandan birçok kripto borsasında da stake işlemi mümkün kılınmış durumda. 

Stake işlemlerinin nasıl çalıştığını ve mantığının ne olduğunu anlamak için öncelikle Proof Stake'in yani PoS'ım nasıl çalıştığını bilmek gerekir. PoS, blockchainlerin daha verimli çalışmasına hizmet eden bir uygulamadır. 

Proof of Stake (PoS) Nedir?

Proof of Work, merkezi olmayacak şekilde anlaşmaya erişimde hem güvenlik hemde korumacı politikası ile güçlü bir mekanizma olduğunu tüm yatırımcı gruplarına kendin kanıtlamıştır. En kısa haliyle işlemde kalması halinde madencilerin çözmek zorunda kalacağı onlarca üst düzey matematik sorusunu çözmek yerine kendi bünyelerinde kilitli kalması işleminde madencilik faaliyetlerinde harcanacak enerji ve toplam maaliyet ortalama olarak hesaplanır. Bu maaliyeti aşağı çekmek için stake işlemi yapılır aradaki farkı stake eden yatırımcılara ödül olarak verilir. Böylelikle hangi katımcıların bir block için enerji harcama sorunları azalır hash problemlerinin sayısı azalır. 

Proof of Stake Kim Tarafından Üretildi?

İlk kez Sunny King ve Scott Nadal'ın Peercoin için yazdıkları 2021 tarihli yazı Proof of Stake'in karşımıza ilk çıktığı yerdir. Peercoin ağı, PoW'un başlıca kullanım alanının ICO'unun çıkarılması amacıyla yapılmıştır daha sonra PeerCoin ağı PoW'a ihtiyaç duyulmadan da işlemlerine devam edeb ilmesiyle PoS ortaa çıkmıştır.

Etiketler