ICO (İlk Coin Arzı) nedir?

ICO (İlk Coin Arzı) nedir?

ICO (İlk Coin Arzı) nedir?

İlk Coin Arzı (ICO) kripto paraların kullanıldığı bir fon toplama yöntemidir. Kullanımı en çok blockchain platformlarını, ürünlerini veya hizmetlerini eksiksiz olarak geliştirmemiş projeler arasında popülerdir. Ödemeler genelde Bitcoin veya Ethereum ile yapılır ancak bazı durumlarda itibari paralar da kabul edilir.
Yatırımcılar, şirketin başarılı olacağı ve talep yaratarak tokenlarının değerini yükselteceği beklentisi ve umudu ile ICO’lara katılımcı olur. Diğer bir deyişle, belirli bir kripto para projesinin erken katılımcıları olarak iyi bir yatırım getirisi (ROI) elde etmeyi umarlar.
ICO nasıl çalışır?

Bir ICO genelde IPO (İlk Halka Arz) ile kıyaslanır. Fakat, bu kıyaslama bir hayli yanıltıcıdır. IPO’lar genelde bilinen şirketlerin fon oluşturmak için hisselerinin bir kısmını satmaları amacı ile kullanılır. Bunun tam tersine ICO’lar şirketlerin ilk aşamalarında projeleri için para toplamalarını sağlamakta olan fon yaratma mekanizmalarıdır ve tokenları satın alan yatırımcılar şirketin herhangi bir yüzdesine sahip olmazlar. 

Genellikle, ICO tokenları Ethereum blockchain’i üstünde ERC-20 token standardını takip ederek yaratılır, bu nedenle de ERC-20 tokenları olarak bilinirler. Ethereum’un beraberinde dijital tokenların oluşturulmasını ve yayınlanmasını destekleyen başka platformlar da mevcuttur (ör. Stellar, NEM, NEO, ve Waves). Bunun tam tersine, tam anlamı ile çalışan bir blockchain’e sahip bazı şirketler ise dijital varlıklarını kendi platformlarında yayınlamayı tercih ederler.
ERC-20 tokenlarını örneğin alırsak, bir şirket kendi dijital tokenlarını yaratmak ve yayınlamak için Ethereum akıllı kontratlarını kullen temelbilir. ERC-20 sözleşmesi, bir şirketin Ethereum blockchain’i üstünde bir token yayınlayabilmesi için bazı kurallar ortaya koyar ve akıllı kontratlar da bu kurallara uyulmasını güvene dayalı olmayan bir biçimde sağlar.
Startup kurucularının kendi tokenlarını yarattıktan sonra yatırımcıları ICO’larına katılarak projelerine destek olmaya ikna etmeleri gerekir. Bu da genelde şirket hedeflerinin ve yeni ekosistemin nasıl çalışacağının anlatılmış olduğu bir whitepaper’ın oluşturulmasıyla gerçekleştirilir. Şirket kurucuları bu whitepaper’ı ICO’ya katılan kişiler hakkında bilgilerin bulunduğu ve kripto para projelerinin neden başarılı olacağına inandıklarını anlatan bir internet sitesi ile birleştirebilirler.


Şirketler Neden ICO Yapar?

Bir ICO, girişim sermayesi ve proje fonu yaratmak için çok etkin bir yöntem olabilir. Startup’lar için piyasada önceden denenmiş veya denenmemiş bir fikre yönelik harcen temelbilir bir para girdisi oluşturur. Bu küçük ve tanınmamış şirketlerin diğer bir yoldan fon bulmaları bir hayli zordur. Geleneksel finans kurumlarının yalnızca whitepaper’a dayen temelrak bu firmalara kredi vermesi bir hayli düşük ihtimaldir özellikle de denetimin olmadığı kripto dünyası bu kurumlar da bir hayli tereddüt yaratır.

Yeni şirketler ve startup’lar ICO’ların büyük bölümünü oluştursa da, bu durum ağır ağır değişiyor. Bazı tanınmış şirketler de ICO’ların ve kripto paraların sunmuş olduğu merkeziyetsizliğin önemini farketmeye başladı. Bu firmalardan bazıları artık en temel paralarını arttırmanın veya firmalarını merkeziyetsiz hale getirmenin bir yolu olarak blockchain temelli sistem üstünden yeni projeler başlatmak için ICO’lar gerçekleştiriyor. Bu durum ‘tersine ICO’ olarak adlandırılmaktadır.

Etiketler