Kredi kartı kullanıcılarına uyarı: Asgari tutar ödemelerinde değişim…

Ülkemizde milyonlarca vatandaş tarafından kredi kartı kullanılmaktadır. Birden fazla kredi kartı kullanan vatandaşlar zaman içerisinde katlanan borç yükünün altında ezilmektedir. Peki, kredi kartı kullanımında alışkanlıklar nasıl değişir? Kredi kartı asgari tutarını ödeme planı nasıl hazırlanır?

Kredi kartı kullanıcılarına uyarı: Asgari tutar ödemelerinde değişim…

Ekonomik sorunlar nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşların imdadına kredi kartları yetişiyor. Kamu ve özel bankaları tarafından gelir seviyesine bakılmadan dağıtılan kredi kartları, yarınlar yokmuşcasına kullanılıyor. Ülkemizdeki kredi kartı sayısının 85 milyon 800 bin olduğu belirlenirken; 150 milyon 800 bin banka kartı ve 58 milyon 400 bin ön ödemeli kart kullanıldığı tespit edildi. Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre yılın ilk aylık döneminde 181 milyar lira ödeme yapıldığı belirlendi. Kart sayısında geçen yıla göre yüzde 12 oranında artış yaşanırken; günlük ödeme tutarı 5 milyar 800 bine ulaştı. Pandemi dönemi ile başlayan ekonomideki sorunlar vatandaşların kredi kartı kullanımının artmasına neden oldu. Birden fazla kredi kartı kullanan kişi sayısının arttığı tespit edildi. Kredi kartı kullanıcıların asgari ödeme tutarınını yatırarak bütçelerini dengelemeye çalışması ise borç yükünün artmasına neden oldu. Zira, kart kullanımında asgari ödeme tutarı için faiz uygulanıyor. Kart borcu faiz ile birlikte katlanarak artıyor. Sonunda da borç yükününün başlangıçtan yüksek olması nedeniyle bankaya bağımlı hale geliniyor. Kredi kartı borçlarını ödemek için ihtiyaç kredisine başvuran kişi sayısı yükseliyor. 

Kredi kartı kullanıcılarına uyarı: Asgari tutar ödemelerinde değişim… - Resim : 1
Kredi kartı asgari ödeme miktarında değişim 


Ekonomi uzmanları kredi kartı kullanan vatandaşların asgari ödeme sınırını düzenli aralıklarla yükseltmeye odaklanmasını tavsiye ediyor. Nakit ihtiyaçlarının azaltılması ve kredi kartı borç ödeme miktarının artması sayesinde daha az faizle karşılaşırsınız. Kredi kartı kullanıcılarının yüksek limitlere karşı dikkatli bütçe planlaması yapması gerekiyor. Gelir seviyesinin çok üstündeki limit artışlarının onaylanmaması ve harcamaların kazanca göre planlanması borç yükünden kurtulmanızı sağlayacaktır. Ek olarak kredi kartı harcamalarının taksitlendirilmesi özelliğinin geçerli olduğu ürünler tercih edilmelidir. Lakin, uzun taksit dönemleri de kart kullanıcıları için sorun teşkil etmektedir. Her ay asgari ödeme tutarının üzerine ek ödeme yapılması en önemli önceliğiniz haline gelmelidir. Taksit ve borç ödemesi bitene kadar yeni ürün satın alınmaması da tavsiye edilmektedir. Birden fazla kredi kartı bulunan vatandaşların, mecburi ihtiyaçlar dışında farklı kartlardan harcama yapmaması da önemlidir. Bu sayede kart limitine göre harcama yapmak zorunda kalırsınız ve ihtiyaç olmayan ürünler satın almazsınız. Son olarak kredi kartı borçlarının yapılandırılma imkanı araştırılmalıdır. Bankalar tarafından 36 ay vade seçenekleri ile kredi kartı borç yapılandırma hizmeti sunulmaktadır.