Temel ihtiyaç kredisi için yüzde 0.49 faiz kararı! 10 bin TL kredi için 367 TL taksit…

Kamu ve özel bankaları tarafından nakit ihtiyacı duyan vatandaşlara özel ihtiyaç kredisi verilmeye devam ediyor. Ziraat Bankası’nın pandemi döneminde verdiği yüzde 0.49 faiz oranlı kredi için emsal bir karar alındı. En düşük faiz oranı ile kredi veren bankalar hangileri oldu? İşte detaylar…

Temel ihtiyaç kredisi için yüzde 0.49 faiz kararı! 10 bin TL kredi için 367 TL taksit…

Pandemi döneminde bankalar tarafından verilen düşük faiz oranlı ihtiyaç kredileri için emsal niteliğinde karar çıktı. Ziraat Bankası’nın açıkladığı yüzde 49 faiz oranlı kredi için başvuruda bulunan vatandaşların reddedilmesi sorunu ortaya çıkardı. İhtiyaç kredisi başvurusu reddedilen vatandaşlar tarafından Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan şikayetler sonuç verdi. Ziraat Bankası’nın ihtiyaç kredisi başvuruları reddedilen vatandaşların başvurularının yeniden değerlendirilmesi ve sosyal devlet anlayışına uygun şekilde hareket edilmesi kararı verildi. Bu durum uzun vade seçenekleriyle ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen vatandaşlar açısından önem taşıyor. Zira, düşük faiz oranları ile 36 ay vadeli kredi kullanmak için yeniden başvuru yapabilirsiniz. 

Temel ihtiyaç kredisi için yüzde 0.49 faiz kararı! 10 bin TL kredi için 367 TL taksit… - Resim : 1
Bireysel temel ihtiyaç kredisi limiti ve taksit tutarı


Ziraat Bankası tarafından hazırlanan ihtiyaç kredisi kapsamında en üst limit 10 bin TL olarak belirlendi. Alt limit ise 3 bin TL oldu. Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmak isteyen vatandaşlar 3, 5, 7.5 ve 10 bin TL kredi tutarını tercih edebilir. 36 ay vade seçeneği ile sunulan ihtiyaç kredisinin aylık ödemeleri kredi limitine göre değişim gösterecektir. 0.49 faiz oranı üzerinden hesaplanacak olan ihtiyaç kredisinden kredi notu düşük olmayan tüm vatandaşlar yararlanabilir. Örneğin 10 bin TL kredi kullanılması halinde aylık ödenecek taksit miktarı 376 TL olacaktır. 


Bankalara göre ihtiyaç kredisi faiz oranları 


Kamu ve özel bankaları tarafından müşterilerine özel ihtiyaç kredisi kampanyaları düzenlenmektedir. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve enflasyon oranlarının yükselmesine paralel olarak banka faiz oranlarında da artış gözlemlendi. Bireysel ihtiyaç kredilerinde en düşük faiz veren banka ING bank oldu. Müşterilerine 20 bin TL ihtiyaç kredisi kullanma hakkı sunan İNG tarafından faiz oranı yüzde 1.54 olarak belirlendi. 24 ay vade seçeneğiyle 20 bin TL ihtiyaç kredisi kullanılması halinde ödenecek aylık taksit bin 48 TL olacaktır. Toplam faiz miktarı ise 5 bin 163 TL olur. Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankaları ise müşterilerine 0 faizle kredi kullanma hakkı tanımaktadır. Lakin, kredi için bankanın sunduğu şartların yerine getirilmesi gerekir. Akbank ise ilk kez müşterisi olacak olan vatandaşlar için 7 bin 500 TL miktarında sıfır faizli kredi vermektedir.