Korku, Belirsizlik ve Şüphe (FUD) nedir?

Korku, Belirsizlik ve Şüphe (FUD), korku, belirsizlik ve şüphe anlamına gelir ve çoğu zaman irrasyonel piyasa kararlarına yol açar.

Korku, Belirsizlik ve Şüphe (FUD) nedir?

FUD'nin geleneksel anlamı, belirli bir şirketin rakipleri hakkında güvenilirliklerini baltalamak amacıyla olumsuz bilgiler yaymayı içeren kötü niyetli bir pazarlama stratejisine atıfta bulunur. Amaç, rakip firmaların ürün veya hizmetleri hakkında olumsuz görüş ve spekülasyonlar oluşturarak müşterilerin kendilerine olan güvenini kaybetmektir.

FUD etik olmayan bir uygulama olarak görülse de, iş dünyasında oldukça yaygındır. Birçok köklü şirket, müşterilerini elde tutmak veya daha fazla pazar payı elde etmek için FUD'yi rakipleri aracılığıyla yaymaya çalışır. Örneğin, büyük bir şirket, piyasada mevcut alternatifler hakkında şüpheli verileri yayarak müşterilerini kendi ürünleri dışındaki ürünleri seçmekten caydırabilir.

Diğer bir deyişle FUD, ürün veya hizmetin gerçek değerini dikkate almayan bir stratejidir. Teknik avantaj, kullanım kolaylığı veya kaliteden bağımsız olarak olumsuz bir duygu yaymaktan ibarettir. Esasen, müşterilerin duygularını, özellikle de korkuyu hedef alır.

"Korku, belirsizlik ve şüphe" terimi 1920'lere kadar uzanır, ancak kısaltılmış hali olan "FUD", 1975'te yaygın olarak kullanılmaya başlandı. FUD'nin iyi bilinen bir örneği, Gene Amdahl'ın kendi şirketini kurmak için IBM'den ayrılması ve bunun onu bir FUD hedefi haline getirmesiydi. Amdahl, bilgisayar endüstrisinde FUD stratejilerini tanımlayan ilk kişi olarak kabul edilir.

Etiketler