Airdrop ve Fungibility nedir?

Bir airdrop durumunda, kripto para biriminin sahiplerine ek bir kripto para birimi dağıtılır ve değiştirilebilirlik, malların veya kripto para birimlerinin birimlerine göre belirlenebilir ve dolayısıyla değiştirilebilir olma özelliğini tanımlar.

Airdrop ve Fungibility nedir?

Airdrop nedir?

Blockchain ekosisteminde “airdrop” terimi, dijital varlıkların genellikle halka ücretsiz olarak dağıtılmasını ifade eder.

Airdroplar, dağıtılacak madeni para veya jeton hakkında farkındalığı artırmak ve madeni parayı pazarlamak için bir pazarlama aracı olarak veya bu varlığın sahiplerinin sayısını çeşitlendirmenin bir yöntemi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Fungibility (Değiştirilebilirlik)Nedir?

Değiştirilebilirlik, malların veya kripto para birimlerinin birimlerine göre belirlenebilir ve dolayısıyla değiştirilebilir olma özelliğini tanımlar.

Başka bir deyişle, varlığın her birimi aynı geçerliliğe ve piyasa değerine sahip olduğunda bir varlık sınıfı değiştirilebilirdir. Örneğin, bir libre saf altın, şekli ne olursa olsun, diğer her libre saf altınla eş anlamlıdır. Takas edilebilir varlık sınıflarının diğer örnekleri arasında emtialar, fiat para birimleri, tahviller, değerli metaller ve kripto para birimleri sayılabilir.

Bununla birlikte, tazmin edilebilir bir varlığın eşdeğer değişimi, mutlaka iki özdeş varlığın değişimi anlamına gelmez. İşlem, aynı tür ve aynı işleve sahip araçlar arasında gerçekleştiği sürece, eşdeğer bir değişim olarak kabul edilebilir. Örneğin, beş dolarlık bir banknot beş bir dolarlık banknotla değiştirilebilir, ancak aynı geçerliliğe sahiptirler. Bu örnekte, ABD doları değiştirilebilir varlık iken, bonolar sadece onların dayanak varlığıdır.

Genel olarak, çoğu kripto para birimi takas edilebilir varlıklar olarak kabul edilir. Örneğin, Bitcoin'i takas edilebilir olarak kabul edebiliriz çünkü BTC'nin her birimi diğer her birime eşdeğerdir, bu da aynı kalite ve işlevselliğe sahip olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, madeni paraların hangi blokta verildiği (çıkarıldığı) önemli değildir, tüm Bitcoin birimleri aynı blok zincirinin parçasıdır ve aynı işlevselliğe sahiptir. Birisi blok zincirini dallandırır ve yeni bir bitcoin oluşturursa, bu paralar farklı bir ağın parçası olacağından orijinal olarak kabul edilmez.

BTC ve benzeri kripto para birimlerinin doğal izlenebilirliği nedeniyle, bazı madeni paraların diğerlerinden daha az tercih edilebileceği öne sürülmüştür özellikle daha önce şüpheli veya yasa dışı faaliyetlerde kullanılmışlarsa. Bu, bazı tüccarların veya hizmet sağlayıcıların, bu belirli paraların geçmişte suçlular tarafından kullanıldığına inanmaları halinde, Bitcoin'leri ödeme olarak reddedebilecekleri anlamına gelir.

Etiketler