Konsolide Neden Karıştırılıyor? Kripto Dünyasında Konsolidasyon!

Son zamanların en çok merak edilen ve araştırılan kelimelerinden biri olan konsolide ne demek? Borsada konsolide ne anlama geliyor? Konsolide etmek ve konsolidasyon nedir? Tüm bilinmeyenleriyle ekonomi dilindeki konsolide ve konsolidasyon kavramlarına genel bir bakış yapalım.

Konsolide Neden Karıştırılıyor? Kripto Dünyasında Konsolidasyon!

Türk Dil Kurumu'na göre vadesi uzatılmış borç anlamı taşıyan konsolide, başta borsa olmak üzere birçok alanda farklı anlamlarda kullanılıyor. İlk olarak kısa vadeli borçların uzun vadeye yayılması olarak bilinen konsolidenin aslında hiç bilinmeyen birden çok anlamı bulunuyor. Fransızca'dan dilimize geçen konsolidenin; borç erteleme, vade yayma, ortaklık, rapor, muhasebe anlamları da bulunuyor. Birçok çalışma alanında aktif olarak kullanılan konsolidenin farklı alanlarda tam olarak karşılığı nedir?

Bilinen Anlamıyla Konsolide

Kısa vadede yer alan devlet veya kurum borçlarının uzun vadeye yayılarak yeni ödeme planı oluşturulmasına konsolide denir. Konsolide oluşturulması için atılan adımlara ya da uygulanan yöntemlere ise konsolidasyon adı verilmektedir. Özet olarak konsolide yani konsolidasyon işlemiyle hareket edilmesi, ödenmesi gereken vade tarihinin esnetilerek uzatılması olarak bilinir.

Ekonomi dilinde ise konsolide, bir bakıma bağlılık ve tek bir işletme görüntüsü anlamı taşımaktadır.. Aralarında sermaye ilişkisi olan birden çok işletmenin tek bir çatı altında gerek varlıklar, gerek borçlar, gerekse özkaynaklar bakımından tek bir işletme gibi gözükmesine konsolide denmektedir. "Konsolide İşlem" ise aralarında sermaye ilişkisi olan tüm işletmelerin; alacak veya borç işlemlerini birbirlerinden ayrı tutmaksızın ortak bir mali tabloda sunması olarak gösterilmektedir. Birçok kişi tarafından karıştırılan ve sürekli farklı anlamlarda kullanılan konsolide, tek bir çatı altında mali anlamda birleşmek anlamı taşırken; konsolide işlem ise tek bir çatı altında buluşan işletmelerin ortak bir mali tablo çıkarmasına denmektedir.

Kripto Dünyasında Konsolidasyon ve Konsolide Nedir?

Bilinen diğer tüm anlamlarından farklı bir anlam taşıyan konsolide ve konsolidasyon, kripto borsa dünyasında ise bir varlığın fiyat anlamında kararsız olduğu dönemleri ifade etmektedir. Herhangi bir şekilde yukarı veya aşağı yönde fark etmeksizin hareketsiz kalan varlık, konsolidasyon olarak adlandırılan dönemde yatay bir grafikte küçük hareketlerle gözlemlenir. Kısa vadede kar amacı planlayan yatırımcılar için konsolidasyon, karlılık oranı açısında oldukça düşüktür.

Konsolide dönemine giren kripto dünyası ise karlılık oranında düşük bir grafik çizmesine rağmen karlılığın olmadığı anlamına gelmemektedir. Yatay bir çizgide basit anlamda testere görüntüsü çizen değer grafiği, kendi içinde üst ve alt sınırlara sahiptir. Örnek göstermek gerekirse bir varlığın konsolide döneminde elbette kesinleşmiş üst ve alt sınırları bulunmaktadır. Hareket alanı konsolide döneminde bu sınırlar içerisinde gezdiği için üst ve alt noktalarda yapılacak hamlelerle karlılık sağlanabilmektedir.

Bitcoin'in Konsolide Yaşaması Alt Coinleri Etkiler Mi?

Konsolidasyon yaşayan BTC'nin konsolide döneminden sonra nasıl bir grafik seyredeceği bilinmezliğini korurken Altcoinlerde oluşabilecek karlılığın Bitcoin olarak çekilmesi ise yaşanılacak zararın kamuoyu tarafından en düşüğe indirilmesi olarak yorumlanmaktadır. Coin piyasasına yön veren Bitcoin'in Altcoinler karlılığına oranı ise konsolide döneminde seyrettiği yatay grafik nedeniyle tam olarak bilinmemektedir. Bitcoin'in konsolidasyon yaşadığı dönemler örnek olarak baz alındığında ise Altcoinlerdeki hareketlilik çoğu zaman yükseliş hareketi olarak yorumlanmaktadır.

Bitcoin Konsolide Yaşarken Neden Altcoinler Yükselişe Geçer?

Analistlere göre Bitcoin'in konsolide yaşadığı dönemlerde BTC'ye akan sermayeler yüksek karlılık hedefiyle altcoinlere yönelmektedir. BTC'nin yaşadığı konsolide dönemlerinde yaşanılan durgunluğun en çok Altcoinlere fayda sağladığını belirten analistler, bunun en büyük nedeninin durgunluktan uzaklaşmak isteyen yatırımcılardan kaynaklandığını söylemektedirler. Kısa vadede yüksek kar oranı hedefleyen yatırımcıların Altcoinlere yönelmesi, Altcoin pazarında beklenenin aksine yüksek hareketliliğe neden olmaktadır.

Etiketler