Kış gelmeden cepler alev alev! Fiyatı 80 TL’den 190 TL’ye yükseldi

Havaların soğumasıyla beraber hemen herkes yakacak telaşına düştü bile. Kış gelmeden cepler alev alev yanmaya başladı bile. O ürünlerin fiyatı 80 TL’den 190 TL’ye yükseldi

Kış gelmeden cepler alev alev! Fiyatı 80 TL’den 190 TL’ye yükseldi

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın doğalgaza sınırlandırma getirmesiyle hemen her ülke sıkıntıya girmeye başladı. Hal böyle olunca ülkeler hiçbir şekilde doğalgaz veya kömür sıkıntısı çekmeyen Türkiye’ye yönünü çevirdi. Her ne kadar ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir durum olsa da satış yapan kişiler stok azaldığından dolayı canları sıkılmaktadır. Aynı zamanda tüm Avrupa genelinde yaşanan doğalgaz sıkıntısı sebebiyle Türkiye’den kömür satın alınma talebinde bulunulması kömür fiyatlarını bir anda iki katından fazlaya çıkardı. Daha önce 80 TL’den satışa sunulan kömür artık 190 TL’den satışa sunulacak.

Bitmek bilmeyen Rusya ve Ukrayna savaşı tüm ülkeyi hem ekonomik hem de enerji yönünden olumsuz olarak etkilemektedir. İki ülke arasında olan kriz tüm dünyayı etkisi altına almakla beraber yeni bir enerji krizini de ortaya çıkarmıştır. Bu krizle beraber de Avrupa ülkeleri kış ayında ne yapacağını düşünerek şimdiden hazırlık yapmaya başlamıştır. Hazırlık için de ilk adresleri Türkiye oldu. Daha kış gelmeden kışlık hazırlıklarına başlayan Avrupa, Türkiye’den kömür almak istiyor fakat Türkiye’nin de kendi stoğu kendine göre olduğundan dolayı tüm Avrupa ülkelerinin kömür sıkıntısını karşılar mı yoksa karşılamaz mı bilinmez.

Fiyatlar ikiye katladı!

Kömür fiyatları

Bir ülkede ne arz talep görürse onun fiyatının yükseldiğini zaten biliyoruz. Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye kömür için başvuru yapması da kömür fiyatlarını bir anda iki katına çıkarmayı başardı. Geçen yılın Ekim ayında kömür fiyatları 80 TL’den satışa sunulurken şuanda ise 190 TL’den satılmaktadır. Bu durum her ne kadar Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak gibi düşünülse de Türkiye genelinde yaşamını devam ettiren vatandaşların da cebini olumsuz olarak etkileyecektir. Çünkü ülke genelinde Avrupa satış fiyatı ayrı, Türk vatandaşına satış fiyatı ayrı diye bir satış politikası yoktur. Fiyatların bu denli yükselmesi vatandaşın cebini olumsuz olarak etkilemektedir. Ayrıca Rusya’nın doğalgazı kısıtlamasıyla beraber Avrupa ülkelerinin zamanla Türkiye’den doğalgaz talep edeceği de düşünülmektedir.