Kiraladığı aracı sattı! Emsal niteliğinde karar çıktı!

Kiraladığı aracı sahte belge düzenleyip satan vatandaşa emsal niteliğinde bir karar çıktı! Karara göre aracın satışı iptal edildi! İşte detaylar...

Kiraladığı aracı sattı! Emsal niteliğinde karar çıktı!

Kiraladığı aracı sattı! Yargıtay’dan efsane bir karar alındı!

Kiraladığı otomobili geri iade etmemiş olan M.Ö., kiralık aracı sahte vekaletname düzenleyip Ö.İ.’ye satmıştı. Kiralama şirketi aracın peşine düşünce gerçekler bir bir ortaya çıkmaya başladı. Kiraladığı otomobilin sahte evrakla satıldığını tespit eden kiralama şirketi sahibi, Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutarak dava açtı. Davacı, M. Ö. İsimli kişiye kiraladığı aracın süresinde geri getirilmemesi üzerine yapılan araştırmada kendi kimlik bilgilerinin kullanılması nedeni ile sahte vekâletname ile davalıya satıldığının öğrenildiğini ileri sürerek davaya konu aracın davalıya yapılan satış işleminin geçersiz olduğu tespitinin yapılması için dava açmıştı.

Bununla birlikte işlemin iptaline, aracın trafik kaydının müvekkili adına tesciline karar verilmesini talep etmişti. Tüm yaşananlardan habersiz olan aracı satın alan Ö.İ. ise iyi niyetli olduğunu, noterde gerçekleşen satış ve belgelerin sahteliğini bilme imkânının bulunmadığını öne sürerek mahkemeden satış işleminin iptal edilmemesini talep ediyordu.

Mahkeme kararı bozuldu!

Davalı Ö.İ.’nin temyiz müracaatını değerlendirmiş olan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, “Davacı kendisine ait aracı dava dışı kişiye kiralamış olduğundan araç malikinin rızası ile elinden çıkmıştır. Bu noktada davalının iyi niyetli olup olmadığının irdelenmesi gerekir. Olayla ilgili ceza soruşturması ve dosyaya sunulan deliller birlikte değerlendirildiğinde davalının kendisini M. Ö. Olarak tanıtan kişi ile birlikte hareket ederek davacıyı zarara uğratmak istediği yönünde bir delil bulunmadığından davalı iyi niyetli kabul edilmelidir.

Kaldı ki mahkemece de davalının iyiniyetli olduğu kabul edilmiştir. O halde; davacının araç mülkiyetinin tespiti davasını kazanabilmesi için davalının satış bedeli olarak ödemiş olduğu bedeli kendisine iade etmesi gerekir. Mahkemece bedelin ödenmemesi halinde davanın reddine karar verilmesi gerekirken ödeme gerçekleşmeden yazılı gerekçe ile davanın kabulü doğru değildir. Kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir” gerekçesiyle mahkeme kararını bozmuştur. Kararın bozulması ardından aracı sahte belge ile düzenleyip satan kişiye iade cezası verilmesine karar verildi.