Son Dakika: Elektriğe bir zam daha geldi!

Daha önce elektrik zammı 3 ay boyunca olmayacak denmişti şimdi ise elektrik fiyatlarına bir zam daha geldi. Ekonomik sorunların en derinden hissedilmeye başladığı bu dönemde zamlı fiyatlar giderek artış göstermeye devam ediyor.

Son Dakika: Elektriğe bir zam daha geldi!

Elektrik fiyatlarına yeniden zam

Elektrik fiyatlarına yakın geçmişte 3 ay vadeli bir zam gerçekleştirilmiş ve 3 ay boyunca yeni bir zam gelmeyeceği söylenmişti. Yaşanan tedarik sorunlarının artış göstermesi ile birlikte elektrikteki 3 ay vade bozulması yönünde karar alınıp yeni bir zam gerçekleştirildi.

2 hafta önce gerçekleştirilen yüzde 132'lik zammın ardından elektriğe bir zam daha geldi. 

Elektrik zammı Resmi Gazetede 

Resmi Gazete açıklanan zamlı tarifler tablosuna göre, elektrik faturalarına farklı seviyelerde zamlı tarife uygulanacak örneğin; mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergiler ve fonlarda dahil edilerek uygulanan zam miktarı yüzde 52'den başlayıp yüzde 130'a kadar artış gösteren seviyelerde zam yapıldığı bildirildi.

Bunun dışında en çok tepki çeken ve vatandaşların rahatsız olduğu konulardan biri olan 150 kW seviyesine kadar harcanan elektriğin birim fiyatı 1,37 TL/ kW, aylık elektrik tüketiminde 150 kW ve üzerinde harcamaya yapan kullanıcılar içinse birim fiyatı 2,06 TL/ kW olarak güncellenmişti... 

Bu tarifeden bir haber olan ya da ısınma vb ihtiyaçları için elektrik tüketimi yapan vatandaşların bu ayın ilk faturası ile karşılaştıkları tablo ise büyük şaşkınlığa neden oldu. 

EPDK'dan yapılan açıklama ise şöyle: 

Pandemi dönemin yaşanan hammadde ve tedarik zincirindeki kırılmalar sonucunda elektrik üretim, dağıtım ve tedarikinin maliyetleri çok yüksek seviyelerde yükseliş gösterdiğini dile getiren EPDK. Tüm dünyadaki spot piyasaların elektrik üretimi için kullandıkları kömürler artık en az 5 kat daha pahalı doğal gaz için kullandıkları hammaddeler ise 10 kattan daha pahalı hale geldiğini dile getiriyor. Türkiye'nin de bu koşullardan çok ciddi etkilendiğini dile getiren EPDK, maliyet artışlarının kendilerini de çok ciddi etkiler bıraktığı ve durum böyleyken enerji piyasalarında sürdürülebilirliği sağlayabilmek ve artan maliyetlerin karşılığını alabilmek için bu zamların mecburi olduğunu bu sebeple yeniden zamlı fiyatların hayata geçirileceğini bildirdi.

Resmi Gazetede yer alan yeni zamlı elektrik tablosunda ise kademli kullanım tarifesine geçilmesine karar verildiği ve artık bölgesel olarak mesken abonelerini de kapsayan yeni tüketim alışkanlıkları için fiyatlar 150 kW ve üzerinde ekstra zamlı 150 kW altında ise normal zamlı fiyattan kullanıma açılacağı bildirildi.

Etiketler