Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret önerisi

Kemal Kılıçdaroğlu, Asgari ücretin, en düşük ücret anlamına geldiğini ve bugünkü şartlarda bir ailenin geçinebilmesi için en düşük ücretin 384 dolar karşılığı Türk Lirası olduğunu belirterek, asgari ücretin en az 384 dolar olması gerektiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret önerisi

Son zamanlarda TL'de yaşanan değer kaybı nedeniyle asgari ücret 200 doların da altına indi. Bugün itibarıyla 2800 liralık asgari ücret 194 dolara tekabül etmektedir. Sene başında 373 dolara tekabül eden asgari ücretin, 384 dolara yükseltilmesi ile ilgili Kılıçdaroğlu'ndan öneri geldi.

CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda, asgari ücretin en az 384 dolar karşılığı Türk Lirası olması önerisi geldi. Kemal Kılıçdaroğlu, pazar artıklarından beslenen, evde çocuğuna yemek yapmak için pazar artıklarını kullanan birçok kadın var, bunları biliyoruz dedi. Asgari ücretin, en düşük ücret anlamına geldiğini ve bugünkü şartlarda bir ailenin geçinebilmesi için en düşük ücretin 384 dolar karşılığı Türk Lirası olduğunu belirterek, asgari ücretin en az 384 dolar olması gerektiğini ifade etti. Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerisine göre, 384 dolar yaklaşık olarak 5554 lira ediyor, yani Kemal Kılıçdaroğlu'nun beklediği zam bu. 

Asgari ücret kaç olacak?

Asgari ücrete ilişkin pek çok beklenti var. Kimisi en az 4000, kimisi en az 5000 gibi rakamlar telaffuz ediyor, buna karşın 3600-3800 gibi daha düşük rakamlar telaffuz edenler de oldu. Fakat Recep Tayyip Erdoğan, '' Asgari ücrete, eşi benzeri görülmemiş bir zam yapacağız'' ifadelerini kullanmıştı. Bundan birkaç yıl önce asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmıştı, buna göre bu zam biraz daha yüksek olabilir, yani yüzde 35-40 civarı bir zam bekleyebiliriz.

384 dolar yeterli mi?

384 dolar, neredeyse ocak ayında aldığımız asgari ücretti. Şimdi onu iple çekiyoruz, çünkü çok fakirleştik. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı en son açıklanana göre 10 bin 396 lira oldu. Bu da 4 kişilik bir ailede iki kişi çalışırsa eğer, en az 5200 lira ücret almaları gerekir, yoksul sayılmamak için. Bu yüzden yoksulluk sınırının da sürekli olarak artacağını düşünürsek 5200 lira veya daha yüksek bir tutar yeterli olacaktır, tabi bunun enflasyona yansıyacak faturası da var, ama bunu burada tartışmayacağız.

4 kişilik bir ailenin şuan için açlık sınırı asgari ücretin epey üzerindedir. Açlık sınırı demek, 4 kişinin bir ailenin sadece mutfağa harcaması gereken en düşük para demek, eğer bu para harcanmıyorsa o aile aç sayılıyor. Şuan için dört kişilik ailenin açlık sınırı 3 bin 191 lira, yani bir baba, dört kişilik bir ailenin karnını bile doyuramaz durumda.