Karın ağrısı nedenleri ve tedavisi

Hemen her insanın yaşayacağı sorunlardan olan karın ağrısı nedenleri ve tedavisi nasıldır? sorusunun cevabını bugün sizler için vermek istiyoruz.

Karın ağrısı nedenleri ve tedavisi

İnsan vücudu doğası itibarıyla hastalıklara açık bir yapıdadır. Birçoğumuz hastalanır ve en az bir kere hastalıklardan dert yanmışızdır. Diş ağrısı, göz ağrısı, eklem ve kas ağrısı gibi birçok ağrı bölgesi mevcuttur. Karın ağrısı da bunlardan biridir. Karın ağrısı ve diğer fonksiyonel ağrılar yaşam kalitemizi düşürmektedir. Bu ağrılardan kurtulmak yaşam kalitemiz açısından büyük bir öneme sahiptir.

Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Karın ağrısının bilinen birçok çeşidi bulunmaktadır. Aynı zamanda birden fazla nedeni de var olmakta ve yaşam kalitemizi düşürmektedir. Karın ağrısının altında yatan sebepler aslında bizim için odak noktası olmalıdır. Bir alerjiye sahip olmak bile karın ağrısına sebep olmaktadır. Karın ağrısına neden olan faktörlerden bazıları şu şekildedir;

Alerjik Nedenlere Bağlı Karın Ağrısı

Süt, yoğurt, peynir gibi besinlere veya diğer gıdalara karşı vücudun gösterdiği beklenmeyen etkiler, karın ağrısına neden olabilir. Genelde yaygın olarak görülmemektedir. Ancak; doktora başvurmak alerjik bir etkinin tespiti için büyük önem arz etmektedir.

Aç Karnına Tatlı ve Aşırı Şekerli Besinleri Tüketmek

Aç karnına yenen şekerli gıdalar, vücutta beklenmeyen etkilere neden olabilir. Zamanla geçen ancak kramplarla tekrar eden bir sonuç ortaya çıkarabilmektedir.

FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) Hastalığı

Kalıtımsal bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi, dayanılmaz sancılara ve kramplara neden olur. Genellikle Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerde görülmektedir. Bu hastalığın en kötü tarafı dayanılmaz sancılardan öte zamanla böbreklerde hasar oluşturmasıdır. Erken tanı ve teşhis hastalığın ilerlemesinin, ciddi tehlike oluşturmasının önüne geçilmesinde çok önemlidir. Doktora danışmak ve gerekli testleri yaptırmak, hastalığın ilerlememesi için önemli bir noktadır.

Karın ağrısı nedenleri ve tedavisi - Resim : 1

Şeker Hastalığı

Şeker hastalarının da bu durumdan muzdarip oldukları bilinen bir gerçektir. Doktor eşliğinde ağrıların ve vücut direncinin izlenmesi gerekmektedir.

Dengesiz Beslenme

Her hastalığın ana faktörü olarak sayılabilmektedir. Bu faktör sadece karın ağrısı için değil, diğer hastalıklarında sebebi olarak da gösterilmektedir. Düzenli ve dengeli beslenme insan vücudunun sağlıklı kalması için önemli bir etkendir.

Hareketsiz Yaşam

Spor ve egzersiz yapmayan, günün büyük bölümünü oturarak geçiren insanların karın ağrısından yakınmaları olağandır. Hareketsiz bir yaşamın insan vücuduna zararları çok fazladır. 

Soğuk Zeminlere Oturma

Annelerin çocuklarını tembih ettiği bir husustur. Bu hususta, soğuk zeminin bağırsakları üşütme etkisi bulunmaktadır. Sonuç olarak bağırsakların düzensiz çalışmasına ve karın ağrılarına neden olmaktadır.

Gaz Sıkışması

Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin asıl görevinin dışında gazı tetiklediği doğrudur. Bu bakterilerin gaz oluşturması doğal bir etkendir. Asıl sorun gazın dışarıya atılamamasındadır.

İshal ve Kabızlık

Bağırsakların düzensiz çalışması kabızlığa ve ishale neden olabilmektedir. Ayrıca, vücuda alınan besinlerin de bu sorunlara yol açtığı unutulmamalıdır.

Regl Ağrısı

Regl de karın ağrısına neden olan bir diğer faktördür. Regl olan veya olmaya yakın oluşan bu ağrı dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır. Doğal bir süreç olan bu durumdan kurtulmak zordur. Regl sancısı dayanılmaz ağrılara neden oluyorsa uzman bir jinekoloğa görünmeniz tavsiye edilir.

Karın Ağrısına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Karın ağrısının önlenmesinde vücuda alınan besinlerin önemi büyüktür. Posa oluşturacak ve lifli gıdaların tüketilmesi karın ağrısının önlenmesi için fayda sağlayacaktır. Patates, bakliyatlar, salatalık domates ve turunçgillerin tüketimi her daim yapılmalıdır. Ayrıca bağırsak yapısına yarar sağlayan meyve ve sebzelerin birçoğu tüketilmelidir. Karın ağrısına neden olabilecek besinlerden olan mercimek, nohut ve kuru fasulyenin tüketimine dikkat edilmelidir.

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Ihlamur, yeşil çay, papatya çayı vücudu rahatlatan ve dinlendiren bir etkiye sahiptirler. Bunun dışında bağırsak hareketlerini artırarak rahatlama sağlarlar.

Karın ağrısı nedenleri ve tedavisi - Resim : 2

Karın Ağrısının Tedavisi

Tedavi tamamen hastalığın gidişatına göre belirlenmelidir. Eğer çok şiddetli kramplar ve ateş yükselmesi yaşanıyorsa doktora başvurmak gerekir. Bağırsak düzenleyici besinlerin tüketimi artırılmalı, gaz sıkışması ve kabızlık sorunları için düzenli olarak çorba tüketimi gerekmektedir. Suyun bilinen birçok faydası vardır. Günde en az iki litre tüketilecek olan su sindirim sistemi fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olacaktır.