Zona hastalığı nedir? Zona hastalığı geçer mi?

 Zona hastalığı çoğu kişide görülebilen ağrılı bir cilt rahatsızlığıdır. Genelde vücudun herhangi bir bölgesinde çıkan zona hastalığı, gövdenin sağ ve ya sol tarafını kaplamakta, kızarıklıkların oluştuğu bölge kabarcıklar ile dolmaktadır. İşte, Zona hastalığıyla ilgili detaylı bilgiler...

Zona hastalığı nedir? Zona hastalığı geçer mi?

Zona hastalığının nedeni olan virüs Varicella zoster olup aynı zamanda su çiçeğini oluşturan da bu virüstür. Su çiçeği geçirmiş olan bireylerde bu virüs vücutta inaktif bir şekilde varlığını devam ettirir. Genelde omurilik ve beynin yakınında yer alan sinirlerde varlığını sürdüren Varicella zoster virüsü aradan uzun yıllar geçmesi üzerine tekrar aktiflik kazanabilmekte bunun sonucunda ise zona hastalığının belirtileri görülebilmektedir.

 Zona hastalığı her ne kadar birey için hayati bir risk oluşturuyor olmasa da kişilerin hayatını olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Zira bireyde dayanılmayacak ağrılara sebep olabilmektedir.

 Zona Hastalığı Neden Olur?

 Zona hastalığı Varicella zoster isimli virüs sebebi ile gerçekleşmektedir. Bu virüs aynı zamanda su çiçeğine de sebep olan virüstür. Su çiçeği geçiren kişilerde virüs vücutta inaktif bir şekilde omurilik sinirlerine ve çevresine tutunarak varlığını sürdürür. Fakat her bireyde bu hastalık görülecek demek mümkün değildir. Zira tıp dünyasında kesin olarak bu hastalığın nedeni bulunamamaktadır.

 Zona hastalığına maruz kalan kişilerin genel olarak bağışıklık sisteminin zayıflamış olduğu görülmektedir. Bu sebeple ise yaşlı bireylerde zona hastalığının görülme sıklığı çok daha fazla olmaktadır.

 Zona hastalığı geçiren bireyler bu hastalığa neden olan virüsü su çiçeği geçirmemiş ve buna karşı bağışıklık kazanmamış her bireye bulaştırabilmektedirler. Bireyde zona sebebi ile oluşan açık yaralara temas ile bulaşabilen bu virüs genelde karşıdaki kişinin zona geçirmesine değil su çiçeği ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Zona hastalığında bulaşıcılık sadece yaraların kabul bağlayana kadar gerçekleşmektedir. Yaralar kabuk bağladıktan sonra ise bulaşıcılık söz konusu olmamaktadır.

Zona hastalığı nedir? Zona hastalığı geçer mi? - Resim : 1

 Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Zona hastalığı genel olarak ağrılı bir cilt rahatsızlığıdır. Kişilerin vücudunda kırmızı ve kabarcıklı görünüm oluşmakta ve bu bölge ağrımaktadır. Vücudun tek bir bölgesinde ortaya çıkan zona genellikle küçük bir yer kaplar.

 İlk belirtileri arasında bölgede karıncalanma, ağrı, yanma görülebilmektedir. Bir kaç gün sonra ise bu bölgede kırmızı kabarcıklar meydana gelir ve kaşıntı oluşabilir. Zona hastalığında bazı bireylerde baş ağrısı, yorgunluk ve ateş görülebilmektedir.

 Zona Kendiliğinden Geçer Mi?

 Zona hastalığı çoğu bireyde kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle hastalığın geçmesi altı haftayı bulabilmektedir. Fakat bireylerde ilerleyen dönemlerde tekrar baş gösterebilmektedir. Bunun nedeni ise virüsün vücudu terk etmiyor olmasından ileri gelmektedir. Bazı hastalarda ise sadece tek seferlik bir durum söz konusu olabilir.

 Zona Hastalığı Tedavisi

 Zona hastalığı için özel bir tedavi şekli bulunmuyor olsa da genellikle kişinin durumuna göre ağrı kesici kremler ve bazı haplar tercih edilebilmektedir. Kişilere özel losyonlar yaraların kurutulması için doktor tarafından reçete edilebilir.