Gıda zehirlenmesi nedir? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?

Gıda zehirlenmesi, çeşitli organizmalar ve bakteriyel toksinler tarafından bozulan gıdaları yemekten kaynaklanır. Peki, Gıda Zehirlenmesi Nedir? Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Gıda zehirlenmesi nedir? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?

Gıda uygun olmayan şekilde depolandığında, kullanıldığında veya hazırlandığında kontaminasyon meydana gelebilir. Kontamine yiyecekleri yedikten saatler sonra başlayan tipik gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle mide bulantısı, kusma ve ishaldir. Gıda zehirlenmesi çoğu insanda hafiftir ve tedavi olmaksızın düzelir. Bununla birlikte, ciddi vakalarda, tıbbi yardım için hastanede tedavi şarttır.

Gıda zehirlenmesi nedenleri

Bakteriler, virüsler ve parazitler, kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi yoluyla gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleri arasındadır. Gıda kontaminasyonunun bir numaralı nedeni üretim, nakliye, depolama veya işleme sırasında hijyen eksikliğidir. Gıda zehirlenmeleri üç gruba ayrılabilir.

Bakteri kaynaklı gıda zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesinin en yaygın etken maddeleri bakteriyel toksinlerdir. Bakteriyel gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar arasında Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter ve Listeria bulunur. Bu bakteriler hayvansal gıdalardan bulaşır. Bu nedenle, bakteri ile kirlenmiş yiyecekleri yediğinizde gıda zehirlenmesi meydana gelir ve bakteriler vücudunuza toksinler bırakır.

  • Bakteriyel olmayan gıda zehirlenmesi
  • Bakteriyel olmayan gıda zehirlenmelerinin nedenleri şunlardır:
  • Parazit
  • Arsenik ve kurşun gibi ağır metaller
  • Hayvan toksinleri
  • Zehirli mantar
  • Virüse bağlı gıda zehirlenmesi

Gastrointestinal sistemin bazı viral enfeksiyonları gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu enfeksiyonlara genellikle rotavirüs, norovirüs, hepatit A virüsü ve hepatit E virüsü neden olur.

Gıda zehirlenmesi nedir? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? - Resim : 1

Gıda zehirlenmesi belirtileri

Gıda zehirlenmesinin belirtileri, kaynağına ve türüne göre değişir. Bazı kişilerde hafif semptomlar görülürken bazılarında şiddetli semptomlar görülür. Gıda zehirlenmesinin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Ateş
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karın ağrısı
  • Zayıflık ve yorgunluk
  •  İştah kaybı
  • Sulu veya kanlı ishal

Bunlardan bazıları diyebiliriz..

Bu semptomlar, kontamine yiyecekleri yedikten saatler veya günler sonra başlayabilir. Belirtileriniz şiddetliyse ve gıda zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız doktorunuza danışın.

Gıda zehirlenmesi tanısı

Hastalığın teşhisi, bir kişinin beslenme geçmişine dayanır. Doktor hastaya diyet ve semptomlarla ilgili çeşitli sorular sorduktan sonra dehidratasyon belirtileri varsa fizik muayene yapılır. Gıda zehirlenmesinin kesin nedeninin belirlenmesi için kan testleri, parazit testleri ve dışkı kültürleri testi yapılabilir.

Gıda zehirlenmesi nedir? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? - Resim : 2

Gıda zehirlenmesi tedavisi

Gıda zehirlenmesinin belirtileri genellikle 1 ila 3 gün içinde kendiliğinden geçer, ancak bazı durumlarda zehirlenme daha uzun sürer ve tıbbi müdahale gerektirir. Hastalık tedavisinde ortak bir amaç, kaybedilen sıvıları yenileyerek ve ishalin vücut üzerindeki dehidrasyon etkilerini azaltarak sıvı dengesini yeniden sağlamaktır. Gerekirse hastaya vücudun ihtiyaç duyduğu elektrolitleri içeren bir toz karışım verilebilir. Hasta karışımı sıvı halde ağızdan alamıyorsa intravenöz sıvı desteği gerekebilir.

Bakteriyel gıda zehirlenmeleri için antibiyotik kullanımı doktorunuz tarafından uygun olabilir. Bununla birlikte, antibiyotikler viral gıda zehirlenmelerine karşı değil, yalnızca bakteri zehirlenmesine karşı etkilidir. Çünkü viral gıda zehirlenmesi için antibiyotikler semptomları daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle tedavi sürecinde doktor tavsiyesi üzerine antibiyotik kullanılmalıdır.

Gıda zehirlenmesi nedir? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? - Resim : 3

Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?

Gıda zehirlenmesine bağlı hasta da sıvı kaybı gerçekleşir. Su kaybını telafi etmek için bir ishal diyeti verilmelidir.

Yağsız kuru gıdalar tercih edilir ve muz, pirinç gibi sindirimi kolay besinler tüketilmelidir.

Süt ürünleri, kafein, alkol, nikotin, yağlı ve baharatlı ürünlerden kaçınılmalıdır.

Hastalık ve dehidrasyon hastaları yorar, bu nedenle bol bol dinlenmeleri gerekir. Gıda zehirlenmesinin belirtilerine göre doktorunuz probiyotik kullanımının uygun olduğuna karar verebilir.

Potasyum açısından zengin olan muz, gıda zehirlenmesinden kaynaklanan mide bulantısı, kusma ve ishal semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Yoğurt, sarımsak, limon gibi antibakteriyel özelliklere sahip gıdalar, gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle savaşır.

Sindirim problemleriniz varsa, hastalıktan kaynaklanan mide bulantısını azaltmak için zencefil veya nane limon gibi bitki çayları içebilirsiniz.