Karavanda ÖTV indirimi Meclis gündemine sunuldu

Salgınla beraber talep patlaması yaşanan karavan pazarında, ÖTV oranının yüzde 220’den yüzde 45’e indirilmesi talebi Meclise sunuldu.

Karavanda ÖTV indirimi Meclis gündemine sunuldu

Motorlu karavanlarda sektörün uzun zamandır beklediği ÖTV indirimi, Meclis gündemine alındı. 1 Ekim tarihinde Meclis'e sunulan Vergi Usul Kanunu iğle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, motorlu karavanlarda yüzde 220 olan ÖTV oranının, yüzde 45'e indirilmesi yer aldı. Sektör temsilcileri, kanun teklifinde yer alan ÖTV indiriminin yürürlüğe girmesi halinde, Türkiye'de karavan üretiminin önünün açılacağını, öte yandan yabancı yatırımcıları da pazara çekeceğini düşünüyorlar.

Salgınla beraber talepte adeta patlama yaşanan karavan araçlarda, yüksek ÖTV oranları pazarın gelişmesinin önündeki en büyük engel olarak görüşüyordu. Motorlu karavanda giderek artan ÖTV, yüzde 80 oranından yüzde 140'a, en son da 7 ay kadar önce yüzde 220'ye çıkarıldı.

Türkiye'de karavanlar seri üretim olmadığı için, özel imalatçılar tarafından ticari araçlar dönüştürülerek üretiliyor. Bu dönüşüm esnasında sıfır araçlarda doğan yüksek ÖTV, sektörün büyümesine ve gelişmesine engel oluyor. Sıfır bir ticari aracı karavana dönüştürmek isteyen tüketici, aracın fiyatının yanında yüzde 220 oranında ÖTV ödüyor. Bu da fiyatın yaklaşık yüzde 50 artması demek. Fakat 5 yaşını doldurmuş bir ikinci el aracı karavana dönüştürmek istediğinizde yalnızca yüzde 4 vergi alınıyor. Bu sebeple pazarı ikinci el araçlar domine ediyor.

Etiketler