Karantina koşulları kalkıyor!

Karantina süreci yaklaşık olarak 3 yıldır hayatımızın merkezinde yer alıyor. Bu süreç oldukça zorlu şekilde atlatıldı. Ancak 2022 yılının nisan ayına giriş ile karantşna koşullarına son veriliyor. İşte detaylar...

Karantina koşulları kalkıyor!

Karantina zorunlulukları kalkacak mı?

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgınında sona yaklaşıldığına dair her geçen gün daha fazla sinyal verilmeye başlandı. Türkiye’de de gözler Ramazan bayramı sonrası Bilim Kurulu ve Kabinenin alacağı kararlara çevrildi. Bayram sonrası karantinanın kalkması söz konusu olabilir. Tüm gözler Ramazan Bayramı sonrasında kritik karantina ve koronavirüs tedbirleri kararlarına ilişkin alınacak kararlara çevrilip bu sürecin nasıl atlatılacağı merak ediliyor.

Omicrondan sonra ortaya çıkan alt varyant BA.2 ile ilgili korkulan bir tablo yaşanmadı. BA.2 de omicrona benzer etkiler gösteren bir virüs olup insanların hayatını tehdit ediyordu. Virüsün hastalık yapma etkisinin düşmesi ile birlikte Avrupa ülkeleri arka arkaya test, maske, karantina zorunluluğu gibi konularda kararlar alma süreci hızla işledi. Bazı ülkeler artık kovide grip muamelesi yaparak neredeyse tüm tedbirleri bırakma kararı aldı.

Türkiye’de omicron dalgasını büyük oranda atlattığı bir sürece nisan ayıyla birlikte girildi. Hızla günlük vaka sayıları ve ölüm rakamları geriledi, hastanelerin yoğun bakımları yavaş yavaş boşalmaya devam etti. Ramazan ayı boyunca artan hareketliliğin vaka sayıları ve hastaneleri yansıması ile ilgili bir sorun olmaması halinde diğer ülkelerin yaptığı gibi bazı kısıtlamaların daha kaldırılması gündeme gelebilir. Bayram sonrası tartışılacak konuların başında karantina zorunluluğunun kaldırılması yer alıyor. Almanya gibi bazı ülkeler karantina uygulamasına son vererek günlük yaşamam tamamen dönüş yaşadı. Türkiye’nin de bu yönde bir kararı gündeminde hızla tartışma konusu haline geldi.

Maske kuralı tamamen kalkabilir!

Aynı şekilde yaz ayları ile birlikte kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırılması ya da toplu taşıma gibi alanlar ile sınırlı tutulabileceğine dair tahminler bulunuyor. Maske yasağının tamamen kalması durumu ise sık sık gündemi çalkalamaya devam ediyor.

En çok endişe edilen konuların başında ise yaz ayları ile birlikte büyükşehirlerden Anadolu’ya doğru hareketlilik ve bunun sonrasında virüsün Anadolu şehirlerine taşıması yapılan tahminler arasında yer alıyordu. Alınacak kararların Bilim Kurulu toplantısının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması ve Kabine toplantısı ile Ramazan Bayramı sonrasında kesinleşeceği tahmin ediliyor.