Kapasite kullanım oranı aralık ayında yükseldi

TCMB, 2021 yılının aralık ayına ilişkin imalat sanayi genelindeki kapasite kullanım oranını açıkladı. Buna göre kapasite kullanım oranı aralık ayında yükseliş kaydetti.

Kapasite kullanım oranı aralık ayında yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2021 yılının aralık ayına ilişkin imalat sanayi genelindeki kapasite kullanım oranını açıkladı. 

Kapasite kullanım oranı aralık ayında yükseldi

Bu oran, imalat sanayinde faaliyetlerde bulunan 1759 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen cevapların toplulaştırılmasıyla birlikte değerlendirmeye alındı. 

TCMB tarafından yayınlanan raporda göre, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), aralık ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artışla yüzde 78,7 düzeyinde gerçekleşti. 

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA) ise kasım ayına göre 0,8 puan artışla yüzde 78,4 düzeyinde gerçekleşti. 

Kapasite kullanım oranı aralık ayında yükseldi

(Kaynak: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/9c32cdb1-30ba-467b-9cf5-30b05fca38a7/KKO-Rapor.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-9c32cdb1-30ba-467b-9cf5-30b05fca38a7-nTWI6qr)

İmalat sanayi Kapasite Kullanım Oranı nedir?

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, imalat sanayinde faaliyette bulunan firmaların gerçekleşen kapasite kullanımlarını ortaya koyar. Bu oran, Türkiye'de imalat sanayi üretiminin seyriyle ilgili bilgi verir. 

Kapasite nedir?

Şirketlerin belirli bir zaman dilimindeki üretim gücü veya üretim potansiyeline kapasite denir.

Fiili kapasite (gerçekleşen kapasite) nedir?

Firmaların belli bir dönemde gerçek ya da gerçekleşen üretim seviyesidir. Fiili kapasite, mal ve hizmete olan talepteki azalma, ham madde temini veya üretimdeki aksamalar sonucunda ortaya çıkan kapasite oranıdır. 

Etiketler