JP Morgan, mayıs ayı enflasyon sonuçlarını değerlendirdi

JP Morgan: Mayıs ayı enflasyon verilerinin TCMB'nin politikasında değişikliğe yol açabileceğinden emin değiliz.

JP Morgan, mayıs ayı enflasyon sonuçlarını değerlendirdi

Bugün TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verileri hakkında değerlendirmelerde bulunan JP Morgan, rakamların negatif yönlü sürpriz yaptığını fakat düşüşün aslında geçici sebeplerden kaynaklandığını aktardı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında mayıs ayında giyim eşyası fiyatlarındaki artışın sınırlı kaldığını ve akaryakıt fiyatlarında görülen yükselişin ise yalnızca bir kısmının mayıs ayı enflasyonuna etki edebileceğini söyleyen JP Morgan, akaryakıt ve giyim eşyası fiyatlarındaki artışın büyük olasılıkla haziran ayı verilerine yansıtılabileceğini belirtti.

2021 yılının sonuna yönelik enflasyon beklentisini yüzde 13,4 seviyesinde tutmayı sürdürdüklerini vurgulayan JP Morgan şunları söyledi: 

Yıllık enflasyonun kasım ayına kadar yüzde 16 seviyesinin üzerinde kalmayı sürdüreceğine ilişkin tahminimiz devam ediyor. Bugün açıklanan verilerin para politikası görünümü üzerinde önemli bir etkisi olacağından emin değiliz. İlk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

JP Morgan ayrıca, erken bir gevşemenin politika kredibilitesine kesinlikle zarar vereceğini, bunun TL üzerinde baskı yaratarak dezenflasyon sürecini de olumsuz etkileyebileceğini ve kısa vadeli büyüme ihtimalinin zarar göreceğini belirtti.

Etiketler