Japonya'nın ihracatında büyüme, beklentileri yakalayamadı

Japonya'nın ihracatı ağustos ayında çift haneli büyüme gösterdi ancak beklentileri yakalayamadı.

Japonya'nın ihracatında büyüme, beklentileri yakalayamadı

Japonya'nın ihracatı ağustos ayında çift haneli büyüme kaydetti fakat beklentileri yakalayamadı.

Son 6 aydır artış gösteren ihracatın ağustos ayında yükselmesinde yine çip üretim ekipmanı teslimatlarındaki güçlü büyüme etkili oldu.

Ancak ağustos ayında ihracattaki artış piyasa beklentilerini yakalayamadı. Ağustosta ihracat geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26,2 oranında yükseliş gösterdi. Ekonomistler de ihracatın yüzde 32,2 büyüyeceğini öngörmüşlerdi. Temmuz ayında ihracat yüzde 37 büyüme göstermişti.

Japonya'nın en büyük ticaret ortağı Çin'e ihracatının yüzde 12,6 arttığı ağustos ayında, ABD'ye ihracat yüzde 22,8, Asya'nın geneline ihracat yüzde 26,1 ve Avrupa Birliğine ihracat yüzde 29,9 yükseliş kaydetti.

Ağustos ayında ithalat ise beklentilerin üzerinde bir artış sergiledi. İthalat geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 44,7 oranında büyüdü. Ekonomistler ithalatın yüzde 40 artacağını öngörüyorlardı.

İthalatta güçlü büyüme ve ihracatta büyümenin beklentileri yakalayamamasının ardından ticaret açığı 47,7 milyar yen olarak beklentilerin çok üzerine yükselerek 635,4 milyar yen düzeyinde gerçekleşti. Bu da 2012 yılının aralık ayından bu yana görülen en büyük ticaret açığı oldu.

Etiketler