Fed 2022 yılının son çeyreğinde veya 2023 başında faiz artırabilir

Morgan Stanley yöneticilerinden Kushma'ya göre, Fed 2022 yılının son çeyreğinde veya 2023 başında faiz artırabilir.

Fed 2022 yılının son çeyreğinde veya 2023 başında faiz artırabilir

Morgan Stanley Investment Management'ın global sabit getirililer yöneticisi Michael Kushma, Fed'in bu yıl varlık alımlarını azaltma ve 2022 yılının son çeyreğinde faiz artırma yolunda olduğunu aktardı.

Kushma, enflasyondaki gelişmeleri ve bunun Fed politikalarına etkisini değerlendirdi.

Enflasyonun bu yılın başında Fed ve piyasa katılımcılarının pek çoğu tarafından beklenenin üzerine çıktığını söyleyen Kushma, buna rağmen ekonomide büyümenin yılın kinci yarısında düşünülenden daha hızlı yavaşladığının altını çizdi. Bunun sonucu olarak enflasyon yükselse de reel faiz oranının gerilediğini aktardı.

Toplam talebin, enflasyonun yüksek olması sebebiyle beklenenden biraz zayıf olduğunu, insanların alım yapmaktan uzak durduğunu belirten Kushma, yüksek fiyatların insanların belirli mallara taleplerini azalttığına vurgu yaptı. Kushma, mal üretiminde arz dar boğazlarının da fiyatları yukarı ittiğini belirtti.

Açıklanan ağustos ayı enflasyon raporunun nereden bakıldığına bağlı olarak iyi ve körü haberler içerdiğini aktaran Kushma, enflasyonun yavaşlamasının önümüzdeki yıl ya da 2023 yılında enflasyonda yumuşak iniş beklentileri için  iyi olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

''Öte yandan, enflasyon şahinleri Kovid-19 sonrasında tekrar açılan sektörlerin birçoğunda düşük enflasyon görüldüğünü fakat çekirdek enflasyonun çok güçlü görünmeye devam ettiğini ve gerçekten yavaşlama işaretleri olmadığını, enflasyonun Fed'in olmasını istediği yere doğru gelmekte olduğunu söyleyebilirler. Bu, Fed'in bu yıl varlık alımlarını azaltma ve 2022 yılının son çeyreğinde ya da 2023 yılı başlarında faiz artırma yolunda olduğu anlamına geliyor.''

Etiketler
Fed