İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı ne kadar oldu

İşsizlik maaşı, insanların işsiz kalmaları ve gerekli şartları sağlamaları sonucunda insanlara yapılan ödemedir. İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik maaşı arttı mı?

İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı ne kadar oldu

İşsizlik maaşı, insanların işsiz kalmaları ve gerekli şartları sağlamaları sonucunda insanlara yapılan ödemedir. İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik maaşı arttı mı? Bu ödeme sayesinde insanlar iş bulana kadar belirlenen süreye kadar maaş alarak ihtiyaçlarını sağlamaktadırlar. Bu nedenle işsiz kalan kişiler işsizlik maaşı nedir? Başvuru şartları ve ne kadar olduğu konusunda araştırma yaparak başvurularını yapmaktadırlar. Başvurusu kabul edilen kişiler İşsizlik Sigortası Kanununa göre belirlenen şartlar doğrultusunda her ay belirli miktarda para almaktadırlar. Fakat her işsiz kalan kişiye ne yazıkki işsizlik maaşı verilmemektedir. İşsizlik maaşının verilebilmesi için işsiz kalanların birtakım koşullara sahip olmaları gerekir. İşsizlik maaşından yararlanma şartları arasında;

  • İşsiz kalan kişinin kendi isteğiyle işsiz kalmaması gerekir. Yani işverenin işçiyi çıkarması gerekir
  • Çalışma süresinin sona ermesinden önce 120 gün sigortasının yatırılmış olması gerekir.
  •  Çalışma süresi dolan kişinin işsizlik maaşı alması için, son 3 yıl içerisinde 600 gün sigorta primine sahip olması gerekir.

Aranılan şartları taşıyan kişiler, yapmış oldukları başvuru değerlendirmelerine göre, işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadırlar.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı ne kadar oldu - Resim : 1

İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, kendi rızalarıyla işten ayrılmayanlar için işsizlik maaşı verilmektedir. İşveren tarafından çıkarılan kişiler, işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? konusunda araştırma yaptıktan ve istenilen şartları taşıdıktan sonra işsizlik ödeneği almak için başvuru yapmak zorundadırlar. İşten çıkarılan kişiler her ne kadar istenilen şartları taşırlarsa taşısınlar başvuru yamadıkları sürece herhangi bir şekilde işsizlik ödeneğinden yararlanamazlar. İşsizlik maaşı başvurusu için iki yol bulunmaktadır. Birincisi, işten çıkarılan kişinin çıkarıldıktan 30 gün geçmeden bulundukları bölgeden İŞKUR'a başvuru yapmaları gerekir. İkincisi ise, İŞKUR sayfası üzerinden elektronik başvuru yapmaktır. İşsizlik maaşı almak isteyenler her iki durumda da başvurularını yapabilirler.

İşsizlik maaşı alırken hangi hizmetlerden yararlanılır?

İşsizlik maaşı, çalışan kişinin çalışma durumuna göre değişiklik göstermektedir. İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı alırken hangi hizmetlerden yararlanılır? konusunu araştıranlar edindikleri bilgilere göre maaş hesaplaması yapmaktadırlar. İşsizlik maaşı alınırken kişinin son dört ayda primi esas alınmaktadır. Yani kişinin kazanmış olduğu tutar brüt olarak belirlenen kazancının %40 gibi tutarı olarak hesaplanmakta ve bu tutar aylık belirlenen asgari ücretin %80 gibi tutarını geçmemektedir. Bunun yanısıra işsizlik maaşından yararlananlar için birçok hizmet sunulmaktadır. Bu hizmetler arasında;

  • Genel sağlık Sigorta priminden yararlanılması
  • İşsizlik ödeneğinin ödenmesi
  •  İşsizlere işsiz kaldıkları süre boyunca yeni bir iş bulma fırsatı
  • Meslek edinme ve yetiştirme eğitimi gibi hizmetlerden yararlanması

Bu imkânlar sayesinde işsiz kalan kişiler, bir yandan geçimlerini sağlayabilirken diğer yandan mesleklere katılarak kendilerini geliştirebilme fırsatı elde etmişlerdir. Böylece işsiz kaldıkları süre zarfında kendilerine yeni bir iş edinme yolları açılmıştır. İşsiz kalanlar için bir fırsat haline gelen işsizlik ödeneği sayesinde artık insanlar yeni istihdam kapısı bulana kadar bu ödenekten yararlanmaktadırlar.