İngiltere'de İmalat PMI eylül ayında 7 ayın en düşük düzeyine geldi

İngiltere'de eylül ayı imalat PMI verileri 57,1'e gerileyerek 7 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

İngiltere'de İmalat PMI eylül ayında 7 ayın en düşük düzeyine geldi

IHS Markit ve CIPS tarafından hazırlanan İngiltere İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) anketinin eylül ayı sonuçları yayınlandı. Buna göre, ağustos ayındaki 60,3 düzeyinden eylül ayında 57,1'e geriledi. Veri, 7 ayın en düşük düzeyine işaret ediyor.

İngiltere'de öncü veriler ise 56,3 düzeyine düşmüştü. Anket, tedarik zinciri gecikmeleri, daha yavaş yeni sipariş büyümesi ve artan malzemeyle iş gücü sıkıntılarına dikkat çekti. Mevsim etkilerinden arındırılmış veri, böylece hızlı bir şekilde geriledi.

Birleşik Krallık'ta imalat üretimi eylül ayında art arda 16. ayında da artış gösterirken, genişleme hızı üst üste dördünce ayında zayıf bir düşüş eğilimi sergiledi.

Bu seviye de şubat ayından beri en zayıf düzey olarak kayıtlara geçti. Tüketici, ara ve yatırım malları sektörlerinde büyüme yavaşladı. Şirket büyüklüğüne göre ayrılan veriler, orta ve büyük ölçekli üreticilerdeki artışların küçük firmalar arasında süren gerilemeyle dengelendiğini gözler önüne serdi.

İngiltere'de üretim programları, girdi kıtlığı, daha uzun tedarikçi tedarik süreleri ve kapasite kısıtlamaları sorunları kombinasyonuyla kesintiye uğradı. Hava, kara ve deniz taşımacılığındaki gecikmeler, tedarikçilerdeki personel sıkıntısı, Kovid-19 ile Brexit aksaklıkları, teslimat sürücülerinin eksikliği ve liman gecikmeleri sonucunda, ortalama satıcı tedarik süreleri anket tarihinin en büyük boyutlarından birine yükseldi.

Yeni işlerin daha zayıf bir büyüme göstermesi, eylül ayında üretimi daha da artırma çabalarına engel oldu. Yeni siparişler ise yerel müşterilerden yapılan alımların daha yavaş bir hızda artmasına sebep oldu. Bu şekilde sekiz ay boyunca ilk defa yeni ihracat işlerinin daralmasıyla şubat ayından bu yana en zayıf hızla yükseldiği görüldü.

Ankette üreticilerin, önümüzdeki yıl için olumlu görünüm sergiledikleri görüldü. Şirketlerin yüzde 62'den fazlası üretimlerinin gelecek 12 ay içerisinde artacağını öngördü. Yalnızca yüzde 6'lık bir kesim daralma beklentisine sahip oldu.

Etiketler