İktisat Bankası piyasa analiz raporu yayımladı

İktisat Bankası, 11 Ağustos 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı.

İktisat Bankası piyasa analiz raporu yayımladı

KKTC İktisat Bankası, 11 Ağustos 2022 tarihine ait piyasa analiz verilerini yayımladı. Bu raporda, "Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon geriliyor, küresel piyasalarda bir bayram havası..." sözlerine yer verildi.

İktisat Bankası

İktisat Bankası'na ait günlük piyasa analiz ve yorumu

11 Ağustos 2022 tarihi itibariyle İktisatbank’a ait Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde: 

“Küresel mali piyasaların bir süredir heyecanla ve büyük bir ümitle beklediği ABD enflasyon verisi, bütün dünyanın yüzünü güldürecek biçimde sonuçlandı. Yıllık manşet TÜFE enflasyon yüzde 8,7 olan beklentiye rağmen yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE artışı ise yüzde 5,9 ile yüzde 6,1 olan beklentinin altında yer aldı. ABD'de enflasyonun yüzde 9,1 ile az bir zaman önce (41 yılın zirvesi) tepe noktasına ulaşmış olabileceğine işaret etti. Ayrıca son günlerde iyimser bir veriye bizlerinde şans verdiğini bildirmiştik.

ABD'de enflasyonun gerilemeye başlaması, küresel mali piyasalar tarafından oldukça iyimser bir durum. Ayrıca, FED'in sıkı para politikasına aynı dozda sürdüremeyeceği hatta atılan adımların fayda sağladığını görerek biraz kenara çekilebileceği beklentisi bulunuyordu. Bu âdeta morfin bağımlısı olan piyasalarda büyük bir mutluluk içinde karşılandı. 

Verinin piyasa yansıması konusunda ise; Risk-on yani risk alma iştahı artınca, gemilerin güvenli limanı olan doları terk ettiğini çok iyi biliyoruz. Dün görüldüğü üzere gün bu minvalde sonuçlandı. Risk iştahı denince ilk düşünülen ABD'nin teknoloji borsası Nasdaq geceyi hemen hemen yüzde 3 yükselişle tamamladı. Risk-off modunda değer kazanan ABD doları bu defa günün kaybedeni oldu. Bu noktada, ABD dolarının piyasa faiz olan 10 yıllık tahviller geri çekildi. EURUSD paritesi ise 1,0370 düzeyini gün içi test etti.

Şunu belirtmeliyim ki, paritede daha hala riskleri büyük resimde aşağı yönlü görülüyor. Ayrıca 1,0350 seviyesinin üstüne tam anlamıyla yerleşmeden EUR'da uzun pozisyon açma niyetinde değiliz. Bununla birlikte, dün Almanya'da da açıklanan manşet enflasyon yüzde 8,5 ile beklentiler düzeyinde kaldı. Bu bağlamda yukarı yönlü bir sürpriz yapmaması da olumlu etkiyi pekiştirdi.”

Melisa KOZLU/BirBorsa