İdari para cezalarına düzenleme geldi

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da değişiklik çalışmaları ve kanuna aykırı haller için düzenlenmiş para cezaları yeniden düzenlenecek.

İdari para cezalarına düzenleme geldi

Türkiye Büyük Millet Meçlisine verilen tüketicileri daha iyi korumaya yönelik 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da değişiklik çalışmaları ve kanuna aykırı haller için düzenlenmiş para cezaları yeniden düzenlenecek. Yenilenecek olan düzenlemeye göre Tüketiciyi ileri seviyede korumak ve bilgilendirilmesine, hakkını aramakta kolaylık sağlamak için, ceza sisteminde orantılı, ölçülü ve caydırıcı ilkeleri gözetlemek için 6502 sayılı kanun TBMM’ne sunuldu. 2022 yılı bazı idari para cezalarına yeni düzenleme getiriliyor.

Tüketicinin Lehine Olan Düzenlemeler

İdari para cezalarına düzenleme geldi - Resim : 1

Taksitli alışverişlerde yapılan satış sözleşmesinde ekonomik zorluk dolayısıyla tüketicilerin taksitlerini ödeyemediği durumlarda geriye kalan borcun tamamının satıcı tarafından talep edilmesine ilişkin şartların içerisinde yer alan ödenmeyen taksitlerin toplamının geri kalan kısmı 10’da 1 oluşturma kriteri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda yer alan düzenleme ile uyumlu olması için satış sözleşmesinde yer alan satış bedelinin onda biri olması için tüketici lehine değişecek. Bundan dolayı tüketicilerin yasal takibe alınmış cebri icra nedeniyle zor durumda kalmaları nedeniyle maliyetlerde ilave vadeden yararlanmaları sağlanmış olacak. Yapılan yeni düzenlemeye göre 14 günlük cayma süreleri içerisinde kredi borcunun tamamını ödemiş olan tüketicinin cayma haklarını kullandıkları kabul edilerek gerekli olan ücretlerin iadesini kapsıyor.

30 günlük olan bildirim süreleri kaldırılacak. Kredili mevduat veya kredi kartı hesapları belirsiz olan süreli tüketici kredisi sözleşmelerine göre yeni düzenlemeye göre faiz oranının düşürülmesi ve artırılması gibi yeni belirlenecek oranların yürürlükte olması için gerekli 30 gün öncesi tüketiciye haber verilmesi ön görülüyor. Yapılacak olan yeni değişikliğe göre Banka kartları ve Kredi Kartları kanunundaki sözleşme değişikliği maddesine göre uygulamada birlik sağlamak ve faiz oranında indirim tüketicinin lehine olması için 30 gün olan bildirim süresi kalkacak.

Kredi çekmiş olan kişiye ihtiyacı dışında zorla yaptırılan eşya sigortası, sağlık sigortası ve ferdi kaza sigortası gibi birçok sigorta satışlarının yapılması yasaklanmış olacak. Genel olarak yeni hazırlanan kanuna göre tüketici kredisi sözleşmelerinin dışında herhangi bir sigorta satışı yapamayacak. Tüketiciler bu yeni kanuna dikkat etmeleri yararlarına olacaktır.