Her şeye zam gelirken, o zamdan etkilenmedi! Geçen yıla göre 2 TL…

Türkiye genelinde zam gelmeyen ürün yok desek yeridir. Fakat bazı meyvelere gelen zam oranı daha az olmaktadır.

Her şeye zam gelirken, o zamdan etkilenmedi! Geçen yıla göre 2 TL…

Sevilen meyveler arasında yer alan kivi fiyatı bu yıl geçen yıla göre çok zamlanmadı. Türkiye genelinde önemli üretim merkezlerinden olan Mersin’de kivi hasadına başlandı. Mersin, bildiğiniz gibi sebze ve meyve üretiminde en çok üretim yapan şehirler arasında yer almaktadır. Her ay yeni ürün hasadı yapmasıyla ön plana çıkan Mersin’de kivi hasadına başlandı. Dönüm başına yaklaşık 4 ton ürün alınan kivi bahçelerinde yoğunluk devam ediyor.

Yüksek enflasyon hayatın her alanını etkilediği gibi çiftçileri de etkilemektedir. Çiftçiler ürünlerine zam yaparak üretim maliyetini azaltmaya yönelik çalışma yapmaktadır. Tek tek toplanan kivi dede illaki maliyet fazladır. Mersin’de başlanan kivi hasadından sonra ürünlerin artış gösterdiği gözlemlendi. Ürünler artmasına nazaran fiyatlar çok artış göstermedi. Geçen yıl bahçede 8 TL’ye satılan kivi, yüksek enflasyon sebebiyle çok fazla zamlanmamakla beraber bu yıl da 10 TL’den satışa sunulmaktadır. Kivi üreticisi tarafından bahçede 10 TL’den satılan kivinin en uygun meyve olarak tüketiciye sunulduğu aktarıldı.

kivi

Geçen yıla göre 2 TL arttı!

Her ürünün tarlalarda geliri ve getirisi fazla olmaktadır. Bu yıl başlanan kivi hasadından sonra ürünlerin artış gösterdiği gözlemlendi. Konuyla ilgili Mersin Erdemli ilçesinde tarım yapan çiftçi Mustafa Serin tarafından:

 ”Kivi bahçesinde hasat yapıyoruz. Yaklaşık dönümde 4 ton civarında kivi bekliyoruz. Bu ayın sonuna kadar hasat yapacağız. Bu yıl fiyatlarımızda geçen yıla nazaran çok bir artış olmadı. Geçen yıl 8 liradan giden mahsulümüz bu yıl 10 liradan gidiyor. Tüketici için bu yıl en uygun meyve diyebiliriz. Geçen yıla nazaran bu yıl verim daha iyi” denildi.