Geçmişten günümüze Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)

Geçmişten günümüze ülkemizin istatistiki verilerini depolayan ve bizlere sunana Türkiye İstatistik Kurumu'na (TUİK) ve görevlerine yakından bakış.

Geçmişten günümüze Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)

Türkiye İstatistik Kurumu'nun tarihçesi:

1891 senesinde Osmanlı döneminde Merkezi İstatistik Encümeni olarak faaliyete başladı. Cumhuriyet yıllarına kadar bu isimle geldi ve Merkez İstatistik Daire adı ile 26 Şubat 1926 tarihinde yeniden kuruldu. 1930 senesinde ise birimin görevleri bütünüyle düzenlenerek İstatistik Umum Müdürlüğü ismiyle hizmete girdi. 1962 senesinde ise DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü) adını aldı ancak görevleri aynı kaldı. İsmindeki son değişiklik ise 18 Kasım 2005 tarihinde (TÜİK) Türkiye İstatistik Kurumu olarak yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı şekilde çalışmaktadır.

Geçmişten günümüze Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) - Resim : 1

TÜİK'in görevleri nelerdir?

- Program ile belirlenen istatistikî faaliyetlerin yürütülmesini organize etmek ve uygulanmasını sağlamak.

- Resmî istatistiklerin üretimi sırasında kullanılacak istatistikî metotları, tanımları, sınıflamaları ve standartları, ulusal ve global normlara uygun olarak belirlemek.

- Ülkenin ekonomi, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamak.

- Resmi istatistiklerin açıklamasını yapmak.

- İstatistik alanındaki bilimsel araştırma teknikleriyle istatistikî yöntem ve bilgi teknolojilerine ilişkin gelişmeleri takip etmek ve bunların uygulanması için gerekli önlemleri almak.

- İstatistik alanındaki ulusal ve global öncelikleri dikkate alarak istatistikî veri ihtiyacı duyulan alanları ve veri derleme yöntemlerini ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde belirlemek.

- Programın kurum ve kuruluşlara vermiş olduğu resmî istatistik görevlerinin yerine getirilmesini izlemek, bu kurumlarca üretilen istatistiklerin global standartlara uygunluğunu incelemek, kalite kontrolünü yapmak ve bu tür konularda teknik destek ve koordinasyonu sağlamak.

- Kalkınma planları, Cumhurbaşkanınca belirlenen program ve politikalar, ilgili mevzuat ve benimsediği temel ilkeler çerçevesinde, Kurumun orta ve uzun süreli strateji ve politika çalışmalarını yürütmek; Kurumun stratejik plânlarına, senelik amaç ve amaçlarına bağlı şekilde teşkilât yapısını, hizmet kalite standartlarını, yönetim hizmet ve süreçlerini devamlı geliştirici tedbirler almak.

- Programın uygulanmasına ilişkin Yıllık İzleme Raporlarını hazırlamak.

- İstatistikî bilgilerin saklanmasını, kullanıcıya sunulmasını, bu alanlara ilişkin sistemlerin geliştirilmesini ve bu gayeyle ulusal ve global bir bilgi ağı ve bilgi akış sisteminin oluşturulmasının koordinasyonunu sağlamak.

Etiketler