G7 ülkeleri, minimum yüzde 15 kurumlar vergisinde anlaşmaya vardı

G7 grubu İngiltere'nin başkenti Londra'daki zirvede, çok uluslu şirketlere en az yüzde 15 oranında vergi uygulanması yönünde anlaştı.

G7 ülkeleri, minimum yüzde 15 kurumlar vergisinde anlaşmaya vardı

Dünyanın en büyük yedi ekonomisi sayılan ülkelerden oluşan G7 grubu, İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirdi.

ABD, Kanada, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere ve Japonya'nın maliye bakanlarının bir araya geldiği toplantıda Apple, Google ve Amazon gibi çok uluslu şirketlere minimum yüzde 15 oranında vergi uygulanması yönünde anlaşmaya varıldı.

İki gün boyunca devam eden toplantıya başkanlık eden İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak şu açıklamayı yaptı:

"Yıllar boyu süren tartışmaların ardından G7 maliye bakanları, küresel vergi sisteminin global dijital çağa uygun hale getirilmesine yönelik olarak reform yapmak için nihayet tarihi bir anlaşmaya vardı."

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz ise açıklamasında, "Şirketler artık kârlarını düşük vergili ülkelerde rezerve ederek vergi yükümlülüklerinden kaçabilecek bir konumda bulunamayacaklar.'' ifadelerine yer verdi.

Sözü edilen anlaşma, G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının temmuz ayında Venedik'te yapacağı toplantıda detaylı şekilde tartışılacak.

AB'nin ekonomi sorumlusu Paolo Gentiloni, anlaşmayı "vergi reformu hakkında benzeri görülmemiş bir küresel anlaşma" olarak tanımlayarak AB'nin Venedik'te "bunun gerçekleşmesinde aktif olarak rol oynayacağına" yönelik söz verdi.

Yeni kararla beraber şirketler, merkezlerinin bulunduğu yere bakılarak değil, iş yaptıkları yere göre vergilendirilecek.

Etiketler