Fitch: Gelişmekte olan piyasa kredi notlarında aşağı yönlü baskı sürüyor

Fitch: Gelişmekte olan piyasa kredi notları aşağı yönlü baskı altında olmaya devam ediyor.

Fitch: Gelişmekte olan piyasa kredi notlarında aşağı yönlü baskı sürüyor

Fitch Ratings, 2021 yılında şu ana kadar sadece gelişmekte olan 3 ülkenin kredi notunun düşürüldüğünü, ancak yabancı para cinsinden kredi notlarında hiç artırım yapılmadığını belirtti.

Bu yıl şu ana kadar negatif görünümlerin pozitifleri aştığını belirten Fitch, bunun gelişmekte olan ülkelerin kredi notlarında daha fazla indirimin muhtemel olduğuna işaret ettiğini vurguladı.

Kırılgan sınır piyasalarının, Fed'in varlık alımlarında azaltıma başlaması riskine en açık piyasalar olduklarına inandıklarını belirten Fitch, gelişmekte olan piyasalarda sistemsel bir şokun ise muhtemel olmadığını savundu.

Fitch, "Gelişmekte olan piyasaların çoğu 2013'ten daha küçük cari işlemler açığına sahipler ve makro finansal ortam genel olarak daha olumlu" değerlendirmesini yaptı. Bu yıl gelişmekte olan piyasaların, GSYH'nin yüzde 10'u veya üzerinde cari işlemler açığı vermesinin beklendiğine işaret eden Fitch, ancak yüzde 5'in üzerinde cari işlemler açığı veren gelişmekte olan ülke sayısının 2013'ten daha az olduuğunu da vurguladı.

Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerde toplam kamu borcu için medyanın 2020 sonunda GSYH'nin yüzde 62'sine çıktığını ifade eden Fitch, 2012 sonunda bu oranın yüzde 34 olduğunu hatırlattı.

Etiketler