Apple'ın geliri beklentileri karşılamadı

Apple'ın temmuz - eylül aylarını kapsayan dönemde elde ettiği gelir, yıllık yüzde 29 artışla 83,4 milyar dolara yükseldi. Beklenti şirket gelirinin 84,7 milyar dolar olması yönündeydi.

Apple'ın geliri beklentileri karşılamadı

Apple, temmuz-eylül dönemine ait bilançosunu açıklandı.

ABD'li teknoloji devlerinden Apple'ın temmuz - eylül döneminde sağladığı gelir, yıllık yüzde 29 artarak 83,4 milyar dolara ulaşmasına karşın piyasa beklentilerini karşılayamadı.

Apple'dan yapılan açıklamaya göre, 25 eylül tarihinde son bulan 3 aylık dönem bilançosunda dördüncü çeyrek olarak kabul eden şirketin geliri, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artarak 83,4 milyar dolar oldu.

Şirket, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 64,7 milyar dolar gelir elde etmişti.

Firmanın geçtiğimiz yılın aynı döneminde 12,7 milyar dolar olan net kârı ise yüzde 62,2 artışla 20,6 milyar dolara ulaştı. Şirketin hisse başına kârı bu dönemde 0,73 dolardan 1,24 dolara yükseldi.

iPhone satışlarında artış görüldü

Bu dönemde Apple'ın akıllı telefon, tablet ve bilgisayar satışları artış kaydetti.

İPhone satışlarının tutarı, temmuz - eylül döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artışla 38,9 milyar dolar oldu.

Aynı dönemde iPad satışları yüzde 21,4 artarak 8,3 milyar dolara, Mac satışlarının tutarıysa yüzde 1,6 artarak 9,2 milyar dolara yükseldi.

Arz kısıtları Apple'a 6 milyar dolara mal oldu

Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarına yönelik, ''6 milyar dolara mal olduğunu tahmin ettiğimiz, beklenenden daha büyük olan arz kısıntılarına rağmen çok güçlü bir performans sergiledik.'' değerlendirmesini yaptı.

Cook, tedarik zinciri problemlerinin sektör genelindeki çip sorunu ile Güneydoğu Asya'daki Kovid-19 salgınının sebep olduğu üretim kesintilerinden kaynaklandığını aktardı.

Arz sorunlarına rağmen ekim - aralık döneminde daha güçlü bir gelir artışı beklediklerini belirten Cook, Kovid-19 salgınıyla ilgili üretim kesintilerinin büyük ölçüde iyileştiğini, çip sorunlarının ise devam ettiğini kaydetti.

Etiketler