Filistin'in finansal kurtuluş aracı CBDC

Filistin, maliyesi üzerinde özgürlük kazanmak ve kendisini İsrail'den kurtarmak için dijital bir para birimi yaratmaya çalışıyor.

Filistin'in finansal kurtuluş aracı CBDC

Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) üzerindeki silahlanma yarışı devam ediyor. Basında çıkan haberlere göre, Filistin Para Otoritesi de çıkarmak için çalışıyor. Kentin valisi Feras Milhem, Bloomberg Televizyonuna kripto para birimleri üzerinde iki çalışma yürütüldüğünü söyledi. Dijital para birimi, belirsiz bir zamanda yurt içi ve yurt dışı ödemeler için kullanılacaktır. Amaçları, daha yüksek derecede bir finansal bağımsızlık elde etmek olmalıdır. 

Filistin'e ek olarak, kripto para birimleri kullanarak kendilerini diğer ekonomik güçlerden kurtarmaya çalışan bir dizi devlet var. İstikrarlı bir CBDC, yaptırımlarından kurtulmalarını da sağlayacaktır. 

Ancak Filistin bu ülkeler arasında özel bir konuma sahiptir. 193 Birleşmiş Milletler (BM) ülkesinden 138'i ülkeyi egemen olarak tanıyor. Ancak buna hem İsrail'i hem de ABD'yi dahil etmeyenler var. Yani politik olarak tam olarak önemsiz olmayan iki ülke. İsrail şu anda Filistin üzerinde askeri ve mali kontrol uyguluyor. ABD ise yaptırım politikasıyla ekonomik açıdan istikrarsız ülkeleri kontrol etmek için güçlü bir silaha sahip.

70 yıldır kendi ulusal para birimi olmayan Filistin

Ülkenin kendi para birimi olmadığı için bu durum Filistin için daha da sorunlu. İşlerin çoğu İsrail şekeli, Ürdün dinarı veya ABD doları cinsinden yapılıyor. Nasıl tersine çevirirseniz çevirin, Filistin ekonomisi her zaman üçüncü bir güce bağımlıdır. Bu nedenle ayrı bir CBDC, finansal egemenliğe doğru son derece önemli bir adım olacaktır. Ancak bazı analistler bu planlara şüpheyle bakıyor.

Bloomberg'e açıklama yapan vali şu sözleri söyledi. 

Makroekonomik koşullar, bir Filistin para biriminin - CBDC veya başka bir şekilde - bir ödeme aracı olarak kullanılmasına izin vermiyor.

Filistin Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü direktörü Raja Khalidi, Bloomberg'e verdiği demeçte.

Ancak Filistin'deki durum tehlikeli. İsrail'in kara para aklamayı önleme yasaları, Filistin bankalarına bol miktarda İsrail şekeli bıraktı. Bankaların her ay İsrail'e kaç şekel gönderebileceğine ilişkin kısıtlamalar, birçokları için sürdürülemez bir mali durum yarattı. İsrail Bankası Başkanı'nın eski kıdemli danışmanı Barry Topf ise Filistin CBDC'sinin paranın iki ana işlevini yerine getirmeyeceğine dair güvence verdi:

Şekelin, dinarın veya doların yerini almayacak. Kesinlikle bir değer deposu veya hesap birimi olmayacaktır.

Diğer para birimi alanları Filistin'den bu sorunları bilmiyor. Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde dijital Euro tanıtımını duyurdu. Çin, uzmanlara göre Ethereum'un arkasında da mümkün olan bir dijital Yuan tanıtmak üzere. 

Etiketler