FED'in yapacağı büyük faiz arttırımını herkes bekliyor!

ABD merkez bankası tarafından yapılan büyük faiz arttırımı ile enflasyon oranları sürekli olarak takipte! Yazımızı inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

FED'in yapacağı büyük faiz arttırımını herkes bekliyor!

Herkesin gözü Fed’in yapacağı büyük açıklamada!

ABD tarafından gelen veriler doğrultusunda hareket ederek FED tarafından yapılan faiz açıklamasına kilitlenmiş olan birçok ülke faiz arttırma zamanı ile ilgili bilgileri merak ediyor. Küresel piyasalar ABD merkez bankasının (FED) yapacağı faiz kararı ile ilgili bilgiler için nefesini tutmuş durumda. FED başkanı yakın zamanda yaptığı açıklama ile aralık ayı toplantısında varlık alımlarını azaltma hızını ikiye katlayıp 30 milyar dolara yükselttiği ve bu duruma göre de 2022 yılı için 3 faiz artışını ön gördüğü biliniyor. Bu sayede FED’in tahvil alımları mart sonuna kadar sonlanması beklenirken, FED başkanı faiz artırımlarının enflasyon ve istihdam verilerini takip ederek yapılacağı duyuruldu. ABD tarafından gelene bilgiler doğrultusunda istihdam piyasası toparlanmaya çalışırken enflasyon oranının her geçen gün artışı ise tedirginliğe yol açacak gibi duruyor. Yaşanan yüksek enflasyon döneminden dolayı FED’in yapacağı zam kararını öne çekeceği düşünülüyordu. Piyasalarda oluşan zam oranından dolayı zam oranının mayıs ayında yapılacağı düşünülüyordu. Ancak enflasyonun 40 seviyelerine kadar çıkması bu işin seyrini değiştirdi.

Bilanço küçültme mesajına dikkat!

FED başkanı geçtiğimiz günlerde Senato bankacılık komitesinde yaptığı açıklamada faiz artırımı ve bilanço küçültme alanında piyasaların hiç beklemediği açıklamalarda bulundu. FED başkanı “Zaman içinde faiz oranlarını daha fazla yükseltmek zorunda kalırsak, yapacağız. Enflasyonu geri çekmek için araçlarımızı kullanacağız” ifadelerini kullanırken FED’in küçültme bilançosu hakkında da bu yıl başlanacağını duyurdu. Yapılan bu açıklama ise faiz artırımından önce bilanço küçültecek olan FED bankası faiz artırımı sonrası hemen bilanço küçültmeye yönlenebilir şeklinde yorumlandı. FED’ in şu an 8.77 trilyon oranında bir bilançosu bulunuyor. Bunlara ek olarak FED bir sonraki toplantıyı 25 ile 26 ocak tarihlerinde yaparak faiz artırımı, bilanço küçültme ve enflasyon olaylarını ön planda tutacağı düşünülüyor.