Doğal gaz desteğinin detayları belli oldu!

Yeni yılda artan doğal gaz tüketim bedelleri ile birlikte hükümet, vatandaşa doğal gaz desteği vermeye başlayacak. Bu desteğin detayları ne?

Doğal gaz desteğinin detayları belli oldu!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, doğal gaz yardımları çerçevesinde hane başına yıllık 450 - 1150 TL arası bir destek vereceklerini ifade etti. Bakan Yanık, "Bu ödemeleri mart ve ekim aylarında iki eşit taksitte yapacağız. Hedefimiz 4 milyon haneye ulaşmak." diyerek senelik 3 milyar liralık bir destek sağlamayı öngördüklerini belirtti.

Doğal gaz desteğinin detayları...

Geçtiğimiz günlerde ısınma yardımına ilişkin konuşma yapan Bakan Yanık, bu yardımlara doğal gaz yardımının da ekleneceğini söyledi. Doğal gaz desteğinde başvuruların ne zaman başlayacağı hakkında da bilgi veren Bakan Yanık, şu ifadeleri kullandı: "Başvurular şubatın ikinci yarısından itibaren, ödemeler ise martın ikinci haftasından sonra başlayacak." 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı' nın ortaklık yürüttüğü doğal gaz desteği ile ilgili çalışmalarda sona gelindiğini belirten Yanık, "Isıl haritaya göre değişen şekilde hane başına ödeme yapacağımızı ifade etmiştim. Buna göre hane başına yıllık 450 lirayla 1150 lira arası bir destek sağlayacağız." dedi.  Ödemelerin, mart ve ekim aylarında iki eşit taksitte yapılacağını ve hedeflerinin 4 milyon haneye ulaşmak olduğunu ifade eden Yanık, "Bu sayı, kömürün iki katından fazla bir hane sayısı. Senelik 3 milyar liralık bir destek öngörüyoruz" diye konuştu.

Nasıl alınacak?

Vatandaşlar, doğal gaz yardımından yararlanmak için e-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden başvuruda bulunabilecek. Yardımlar, hak sahipliği alan kişinin PTT kartına destek ödemesini olarak yatırılacak. Destek sağlanan kişi, faturasını götürerek, PTT'deki hakkıyla ödemesini geri alabilecek.

Doğal gaz ne kadar zamlanmıştı?

Doğal gaz fiyatlarına 1 Ocak 2022 itibariyle zam yansıtılmıştı. Ocak ayı için konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapılmıştı. 

Ocak ayına ilişkin tarife tablosu, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde yayımlanmıştı. Yayımlanan yeni zamlı tarifeye göre, BOTAŞ'ın mesken tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine ocakta uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifeye göre yüzde 25 artışla bin metreküp doğalgaz için 1860 lira olmuştu.

Etiketler