FED'in faiz artırma sürecinde Türkiye zarar görebilir!

Son zamanlarda FED'in para politika faizlerinde kafa karışıklığı hakimken Türkiye verilen faiz kararına göre en çok etkilenecek ekonomilerin başında yer alıyor.

FED'in faiz artırma sürecinde Türkiye zarar görebilir!

İngiliz Reuters haber ajansının açıklamalarına göre, FED'in yüksek faiz artırımına devam etmesinden dolayı ekonomiler olumsuz yönde etkilenecek. Türkiye etkinecek ekonomiler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde FED Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'da yaptığı konuşmada, yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz artışlarının devam edeceğini ve sonucunda ABD için acı verici olacağını belirtmişti.

FED'in faiz artırma sürecinde Türkiye zarar görebilir! - Resim : 1

Türkiye ekonomisi zarar görebilir

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Cornell Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü Eswar, Prasad, "FED'in faiz oranlarını artırması ve (oranların) yüksek kalması Sri Lanka ve Türkiye gibi sınırın eşiğindeki ekonomilere hasar verecektir. İki ile üç yıllık bir zaman diliminde işler zorlaşmaya başlayacaktır. FED'in faizleri uzun süre yüksek tutacağı kesinleşirse baskılar hemen hissedilebilir." ifadelerine yer verdi.

FED Başkanı Powell'ın son yaptığı açıklamada, büyümeyi kısıtlamak için gerektiği kadar faiz artıracağını ve merkez bankasının yüzde 2 hedefini üç katından fazla seyreden enflasyonu düşürmek için ellerinde olan gücü sonuna kadar kullanacağını ayrıca bir süre daha faizi yüksek tutacağını belirtmişti.

FED'in faiz artırma sürecinde Türkiye zarar görebilir! - Resim : 2

ABD'de enflasyon zirveye ulaşmadı

FED için kriz zamanı olduğunu vurgulayan New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu'ndan Profesör Peter Blair Henry, "Son 40 yılın güvenilirliği tehlikede, bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde hasara yol açıp açmadığına bakılmadan ne olursa olsun enflasyonu düşüreceklerdir." ifadelerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler